Publisert 4. februar 2000

StatoilHydro-sjef Helge Lund mener tiltak på norsk sokkel gjør at man både sparer penger og miljøet, og etterlyser faste rammer for CO2-prissetting.

MILJøET: Helge Lund etterlyser
faste rammer for CO2-kvoter.
Foto: STATOILHYDRO)

Det var i forbindelse med World Petroleum Congress (WPC) i Madrid at Lund understrekte hvordan norsk petroleumsindustri har klart å spare penger samtidig som man har kuttet utslipp.

– På norsk sokkel har vi allerede redusert våre CO2-utslipp per produsert fat til en tredjedel av bransjens gjennomsnitt – verdens laveste. Det er tre grunner til dette: for det første, unngåelse av fakling under normal drift; for det andre, tidlig innføring av en CO2-skatt på offshoreoperasjoner i Norge, bevisst planlegging av plattformer, rørledninger og anlegg for å øke energieffektiviteten. Disse er alle eksempler på å gjøre det bra ved å gjøre noe godt, det vil si, vi sparer både penger og miljøet, sa Lund.

– Vi har også mer enn ti års praktisk erfaring med fangst og lagring av CO2 (CCS), og ved full kapasitet kan vi lagre tre millioner tonn CO2 per år permanent i feltene der vi deltar i CCS-prosjekter, Sleipner, In Salah og Snøhvit, fortsatte han.

Lund etterlyste også et fast rammeverk for redusering av CO2-utslipp og internasjonale avtaler på prisen av CO2:

– Dersom CO2 har en tilstrekkelig høy pris, vet vi hva vi skal gjøre for å redusere utslippene. Regjeringer har en nøkkelrolle å spille i så måte – og det er vanskelige beslutninger som må tas. Vi trenger tøffe, men rettferdige rammebetingelser for å drive fram industriell nyskaping, sa Helge Lund.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger