Publisert 19. april 2007

I begynnelsen av mai vil olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) presentere sitt forslag til nytt industrikraftregime. Forventningene er store.

petro.no

– Vi forventer at den løsningen som legges fram er tilfredsstillende og bra nok til at den norske prosessindustrien kan fortsette sin verdiskaping i Norge, sier næringspolitisk utreder Are Tomasgard i fagforbundet Industri Energi.

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) sier han vil legge fram forslag til en ny ordning for kraftpriser i industrien i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, det vil si i begynnelsen av mai. Statsråden har så langt ikke villet si noe om innholdet i forslaget.

Det har i løpet av den siste tiden vært flere møter mellom Olje- og energidepartementet, arbeidstakerorganisasjonen IndustriEnergi og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri.

Både Industri Energi og Norsk Industri har i disse møtene lagt fram forslag til hvordan et nytt industrikraftregime kan designes.

Norsk Industri har anbefalt en løsning som likner en som allerede er innført i Frankrike. Der går staten og industribedrifter sammen i et konsortium som skal produsere kraft til selvkost.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri sier til petro.no at det viktigste nå er å sørge for at den kraftkrevende industrien i Norge får rammebetingelser som er internasjonalt konkurransedyktige.

– Det betyr ikke at vi skal gi bort kraft til ulønnsom industri, men vi skal styrke konkurransegrunnlaget for bedrifter som har livets rett, sier han.

Industri Energi har skissert en løsning der kraftmengder øremerkes industrien og der prisen på denne kraften knyttes opp mot markedsprisen i industrivaremarkedene.

– Forslagene fra Norsk Industri og Industri Energi er ulike, men det kan bare være positivt. Det er flere varianter som er interessante og vi tror regjeringen nå må se på flere løsninger som samlet sett vil bidra til å ivareta industriens behov til å opprettholde energibalansen i Norge, sier Tomasgard til Petro&Industri.

Den store utfordringen når det gjelder å utforme et nytt industrikraftregime har vært å tilfredsstille EØS-avtalen. Reglene i avtalen forbyr statsstøtte.

– Hvis vi hadde gjort dette slik vi gjorde det i gamle dager, vil ESA sette foten ned. Vi ser ikke for oss at den norske staten skal operere med myndighetsbestemte kraftpriser, men det bør avsettes kraft innenfor rammer som sikrer industrien intelligente kraftavtaler. Det er ikke snakk om statssubsidier til industrien, men om markedstilpassede løsninger som vil tilfredsstille EØS-avtalene og kravene til et indre marked, sier Tomasgard,

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger