Publisert 4. februar 2000

Feltpartner Premier Oil sier finansieringen ikke er i boks, riggkontraktør Petrojack tror prosjektet har en for høy break even-pris og største aksjonær DNO mener prosjektet må bli billigere. Hva skjer med Det norskes Frøy?

Flere hendelser og utspill den siste tiden har skapt uro rundt oljeselskapet Det norskes planlagte utbygging av Frøy-feltet. Det hele begynte da feltpartner Premier Oil, som har en andel på 50 prosent i Frøy-lisensen, ikke sa seg enig i den første Plan for utbygging og drift som Det norske leverte til Olje- og energidepartementet i mars i år. Ny PUD ble utarbeidet og sendt inn i midten av september , men uroen har blusset opp igjen de siste ukene.

Frøy
– Produksjonslisens 364, ligger i blokk
25/2, 25/3, 25/5 og 25/6.
– Ble først utbygget av Elf som en satellitt til Frigg-
feltet, men produksjonen ble stengt ned i 2001.
– Området ble delt ut igjen i TFO 2005.
– Utvinnbare ressurser i reservoaret er beregnet
til 56 millioner fat olje, og daglig produksjon
er planlagt å være 28.000 fat olje.
– Produksjonsstart er planlagt tredje kvartal 2012.
(Kilder: www.detnor.no , WoodMackenzie)

Blåser opp til storm
I begynnelsen av desember sendte Petrojack ut en melding der de tilbød Det norske å kjøpe Petrojacks underselskap Petroprod . Selskapet hevdet at det ville kunne hindre at finanskrisen førte til en utsettelse av Frøy-utbyggingen. Det norske avfeide da tilbudet , og fastholdt at Petrojacks vurdering av Frøy-utbyggingen ikke hadde opphav hos Det norske.

Under en uke etter Petrojacks utspill kommer Det norskes største aksjonær, DNO, på banen. Selskapet, som eier 36,9 prosent av aksjene i Det norske, sendte ut en børsmelding om at selskapet hadde hyret inn en finansiell rådgiver for å finne ut hva de skulle gjøre med eierposten i Det norske. DNO ga i børsmeldingen klart uttrykk for at de synes utbyggingsløsningen det legges opp til på Frøy er for dyr . Det er ikke Det norske enige i.

STøDIG RESSURSGRUNNLAG: Erik Haugane i Det
norske mener Frøy er mer robust enn mange
andre utbygginger. (Foto: DET NORSKE)

– Godt ressursgrunnlag
– Frøyfeltet kan produsere 60 millioner fat olje, i tillegg er det flere funn og prospekter nær Frøy som kan produseres av Frøy-plattformen. Dersom vi på norsk sokkel ikke er i stand til å få økonomi på et slikt ressursgrunnlag, så har vi en langt større utfordring enn myndigheter og oljeindustrien legger til grunn. Valg av en produksjonsløsning som har alternativ anvendelse som borerigg, gjør også dette prosjektet mer robust enn mange andre utbygginger, sier Det norskes administrerende direktør Erik Haugane til Oilinfo Weekend.

– Men kan Det norske gå på tvers av selskapets største aksjonær?
– Ledelsen og styret i Det norske må til enhver tid gjøre det vi mener er riktig for selskapet, og vi særbehandler ingen aksjonærer. Vi har imidlertid jevnlig kontakt med de største aksjonærene og mener selskapets strategi er godt forankret i aksjonærmassen. At største aksjonær uttrykker uenighet om vårt salg av Goliat og våre planer på Frøy tar vi til orientering, fortsetter Haugane.

DNO vil ikke utdype
Med andre ord vil ikke Det norske la seg påvirke av signalene fra DNO. Men hva var det da DNO ville oppnå med å gå ut med denne informasjonen offentlig, fremfor å jobbe internt i Det norskes styre for å påvirke avgjørelsene knyttet til Frøy?

– Børsmeldingen får tale for seg selv, og hvilke vurderinger som ligger bak ønsker jeg ikke å komme inn på. Børsmeldingen er knyttet til hva vi tenker om den posten, og dette er ting vi mente var viktig å gi beskjed om, og sette valget om å hyre inn en finansiell rådgiver i kontekst, sier DNOs talsmann Ketil K. Jørgensen til Oilinfo Weekend.

På tross av at selskapet allerede har flagget sine meninger om Frøy-feltet høyt, vil ikke DNO utdype sin formaning om å finne andre utbyggingsløsninger for Frøy-feltet.

– Ut over det som står i meldingen, tror jeg det som skal tas av diskusjoner skal tas på et formelt og internt nivå, sier Jørgensen.

Trosser DNO

NæR FRIGG OG HEIMDAL: Frøy-lisensen (rød
firkant) ligger nær Heimdal (nede til venstre) og
Frigg (oppe til venstre. (Kart: DET NORSKE)

Selv om Det norske-sjef Haugane vil fortsette Frøy-prosessen på tross av hva DNO mener, er han tydelig på at det økonomiske landskapet har endret seg mye siden prosjektet ble planlagt.

– Markedsutviklingen de siste månedene har vært slik at vi ikke kommer til å signere utbyggingskontrakter på de pristilbudene vi nå sitter med, selv om vi regner med at oljeprisen vil være vesentlig høyere når Frøy kommer i produksjon, sier Haugane til Oilinfo Weekend.

Selskapets kommunikasjonssjef Torgeir Anda utdyper:

– Det er betydelige endringer i markedet, og det er naturlig at vi prøver å få det reflektert i de kontraktene vi underskriver. Det er det mange som gjør nå.

– Betyr dette at de kontraktene dere har fått på bordet har for høy pris?
– Pris er viktig og vi vil naturligvis ha best mulig kontrakter. Jo bedre kontrakter, jo bedre blir prosjektet, sier Anda.

Han understreker også at Frøy-prosjektet fortsatt er i rute.

– Det kan selvfølgelig komme forsinkelser på Frøy-prosjektet som på andre prosjekt, men foreløpig er vi ikke utenfor tidsplan.

Ikke i rute?
Det er ikke feltpartner Premier Oil sikre på. De har tidligere sagt at det kan bli aktuelt å utsette Frøy-utbyggingen hvis det byr seg gode oppkjøpssjanser som følge av finanskrisen. Nå er også selskapets Norge-sjef Nigel Wilson usikker på om finansieringen holder.

– Finansieringen av Frøy vil ikke være på plass før finansmarkedene gjenopprettes til det nivået de var, sier han til Oilinfo.

SKAL BRUKE JACKUP: Teekay skal levere en
jackup til Frøy. (Ill.: DET NORSKE)

– Men Det norske sier de har penger nok i banken til å holde på til 2012, når feltet tross alt skal ha kommet i produksjon?
– Jeg tviler ikke på at de har masse penger i banken, men jeg tror ikke at finansieringen for feltet er tilgjengelig på det nåværende tidspunkt, sier Wilson til Oilinfo.

Når finansieringsspørsmålet kommer opp, peker Torgeir Anda hos Det norske videre til Teekay Petrojarl, som i utgangspunktet har fått kontrakt på å levere produksjonsenheten til feltet.

– Det er Teekay Petrojarl som kontraktør som jobber med finansieringen. Vi følger fremdriftsplanen og går stødig framover skritt for skritt. Vi jobber sammen for å få ned kostnadene slik at Frøy-prosjektet blir enda mer robust. Vi tror dette ordner seg, men har forståelse for at det i disse krisetider i finansmarkedene er en utfordring. Utfordringer er til for å løses, understreker Anda overfor Oilinfo Weekend.

Teekay synes på sin side at det er for tidlig å kommentere finansieringen av prosjektet.

– Det er mange faktorer som påvirker Teekays deltakelse i Frøy-prosjektet, og det vil ta noen måneder å få avklart alle disse faktorene. Innen det har skjedd, har vi ikke mulighet for å komme med videre detaljer om prosjektet, skriver kommunikasjonsjef Axel Wiedenmann i Teekay Petrojarl til Oilinfo Weekend.

Hva feiler det Frøy?
Hva er det som gjør at Frøy, ut av alle utviklingsprosjektene på norsk sokkel, tiltrekker seg så mye usikkerhet?

– Det er en stor utfordring å gjøre funn på mellom 50 millioner og 70 millioner fat attraktive og kommersielt drivbare. Ser man på Frøy alene er feltet marginalt, men det er andre muligheter i området, enten som tieback-prosjekter eller som samarbeidsutviklinger. Hvis vi klarer å inkludere andre funn i området i en utbygging vil det helt klart gjøre feltet mindre marginalt, sier Premier Oils Nigel Wilson.

BYGGES På NY: Den forrige installasjonen på Frøy
ble fjernet i juli 2002. (Foto: TOTAL)

Det norske syns på sin side at ryktene, spekulasjonene og uroen rundt prosjektet er ubegrunnet.

– Spekulasjonen rundt Frøy fortoner seg merkelig. Break-even prisen er på samme nivå som en rekke investeringer som ble gjort i 2007 og 2008 og vesentlig lavere enn de kjøp vi har sett av selskap og felt de siste ukene, blant annet kjøpene av PA Resources og Revus. Man skulle tro Frøy lever i en helt annen verden enn de øvrige forretningsbeslutningene på norsk sokkel. Vi er trygg på at Frøyfeltet vil levere, men arbeider hardt for å få ned kostnadene og øke reservegrunnlaget, lover Torgeir Anda.

I mellomtiden kan ikke potensielle leverandører gjøre stort annet enn å sitte på gjerdet.

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend. Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger