Publisert 14. oktober 2005

Fordelingen av departementene er klar, bekreftet Jens Stoltenberg i dag. Arbeiderpartiet får ti statsråder i den nye regjeringen, SV får fem og Senterpartiet fire. Sps Marit Arnstad regnes som sikkert kort til en statsrådspost, trolig som Olje- og energiminister.,NTB

Fordelingen betyr at Arbeiderpartiet er sikret flertall i regjeringen.

Departementsstrukturen og navnene på statsråder blir først offisielt kjent mandag, og det eneste Stoltenberg torsdag ville offisielt bekrefte, var at Senterpartiet er sikret en statssekretær i Utenriksdepartementet.

Men samtidig som Stoltenberg bekreftet fordelingen av departementene på den store pressekonferansen, gikk flere medier ut med lista over hvilke departementer de forskjellige partiene vil få.

SV får Finans – Sp får OED
De ti Ap-departementene blir Statsministerens kontor, Utenriksdepartementet, Forsvarsdepartementet, Justisdepartementet, Næringsdepartementet, Kulturdepartementet, Arbeids- og sosialdepartementet, Familie-, likestilling- og integreringsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Fiskeridepartementet.

SVs fem departementer blir Finansdepartementet, Kunnskapsdepartementet, Miljøverndepartementet, Bistandsdepartementet og Administrasjonsdepartementet.

Senterpartiets fire departementer blir Kommunal- og distriktsdepartementet, Landbruksdepartementet, Samferdselsdepartementet og Olje- og energidepartementet.

Lysbakken sa nei
Selv om Stoltenberg trolig først fredag starter ringerunden til de aktuelle statsrådskandidatene, er kontakten med de aktuelle for lengst opprettet.

Et sikkert kort er Aps Trond Giske, som ikke vil si nei dersom Stoltenberg ringer. Giske spås av mange som ny kulturminister eller næringsminister.

– Det er mange som driver med politikk som kunne tenke seg å sitte i regjering. Vi ønsker å gjøre noe for det vi brenner for. Men det er mange kvalifiserte kandidater i Ap, så dette overlater vi til herr Stoltenberg, sa Giske før sentralstyremøtet i Ap torsdag.

En som etter det NTB kjenner til allerede har sagt nei, er SVs unge stjerne Audun Lysbakken. SV-leder Kristin Halvorsen skal ha ønsket seg den unge radikaleren med på laget, men Lysbakken, som av mange venstreaktivister er blitt frarådet å la seg «kneble» i regjeringen, avsto fra tilbudet.

Noen sikre
Spekulasjonene er lenge gått høyt om statsrådene, men de fleste mener nå å vite at Kristin Halvorsen blir landets nye finansminister.

Trolig tar Sp-leder Åslaug Haga det nye kommunal- og regionaldepartementet, mens SV-nestleder Øystein Djupedal får hånd om prestisjeprosjektet Kunnskaps/oppvekstdepartementet.

Senterpartiets og Bondelagets Terje Riis-Johansen blir trolig landbruksminister og flere hevder at Jonas Gahr Støre (Ap) er påtenkt rollen som utenriksminister. Jan Egelands navn har også vært nevnt i spekulasjonene rundt denne ministerposten.

Andre som regnes som sikre kort til en statsrådspost er Sps Marit Arnstad, trolig Olje- og energiminister, og Aps Bjarne Håkon Hanssen, av mange spådd som helseminister.

Avveininger
Det nye Familie-, likestilling- og integreringsdepartementet kan fort havne i hendene på Aps Karita Bekkemellem, mens Aps populære fylkesordfører i Finnmark, Helga Pedersen, spås som ny fiskeriminister.

Sps nestleder Liv Signe Navarsete er het kandidat til posten som samferdselsminister, mens både Hanne Harlem og Grete Faremo fortsatt er aktuelle til tross for advarsler fra Oslo Ap mot å bruke «direktørsjiktet» i Ap i regjeringen.

SVs Heidi Sørensen kan bli miljøvernminister, mens SV-veteran Erik Solheim er aktuell som bistandsminister. Men det blir neppe plass til begge, siden tre av fem SV-statsråder da ville komme fra Oslo.

Slike avveininger kan gi rom for overraskelser i regjeringen. Fasiten er det først kong Harald som får mandag. (©NTB)

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger