Publisert 4. februar 2000

I løpet av en uke tar ConocoPhillips første spadetak på brønn 8/10-3 i Nordsjøen, en brønn som kan bli mega ifølge geologen Martin Hovland.

– Vi spudder Megalodon i løpet av en uke, forteller Stig Kvendseth i ConocoPhillips. Han vil derimot ikke si noe om forventninger knyttet til den spesielle brønnen.

Megalodon-prospektet ligger i lisens 331 helt sør i Nordsjøen, og har blitt utsatt en gang tidligere. I sommer kan det derimot se ut som om det blir boring på Megalodon.

Det er oppjekkbare «Maersk Gallant» som skal gjøre borejobben, og oljeselskapets har tidligere estimert at boringen kan avsløre så mye som mellom 85 og 180 millioner Sm3 utvinnbare oljeekvivalenter.

Målet for boringen av brønn 8/10-3 er det dypeste som noen gang er boret på norsk sokkel. Boret skal etter planen nå et dyp på 5.900 meter. På veien skal den under saltlag og inn i et såkalt Rotliegendlag som kan vise seg å huse store mengder hydrokarboner.

Sterke beviser for karbonbasseng
– Det er sterke bevis for at det finnes et karbonbasseng fra paleozoikums tid under saltlaget. Megalodon-prospektet kan ha et ressurspotensial på mellom 85 millioner og 170 millioner standard kubikkmeter (Sm3) oljeekvivalenter, melder ConocoPhillips i en partnerutlysning for Megalodon-prospektet.

Også geolog Martin Hovalnd tror det kan skjule seg mye under saltlagene på norsk sokkel.

– Det pleier å være stort om det blir gjort funn under saltlag. Jeg har veldig stor tro på mye olje under saltet, forteller spesialist i marin geologi og professor i geobiologi ved Universitetet i Bergen, Martin Hovland.

Det er ConocoPhillips som er operatør Megalodon med 30 prosents andel, mens Statoil har 40 prosent, Petoro 20 prosent og Bayerngas 10 prosent.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger