Står over verdens største

Publisert 24. september 2013

Statoil har besluttet å ikke by i den kommende lisensauksjonen på Libra-feltet offshore Brasil.

Libra-feltet ble funnet i mai 2010, nord for Tupi-feltet i Santos-bassenget, og er potensielt det største offshore oljefunnet i verden siden Pemex Cantarell-funn offshore Mexico i 1976. Pre-salt feltet ligger på 200 meter vanndyp, og inneholder ifølge konsulentselskapet Gaffney, Cline & Associates, mellom 3,7 og 15 milliarder fat olje.

I neste måned, nærmere bestemt 21. oktober, skal brasilianske myndigheter holde auksjon over lisenser i Libra. Den auksjonen har Statoil ikke tenkt å delta i.

– Vi har allerede en betydelig posisjon i Brasil, med operatørskap på Peregrino-feltet og en stor leteportefølje, sier informasjonssjef for Statoils oppstrømsvirksomhet i utlandet, Bård Glad-Pedersen til Petro Media News.

– Vi har etter en samlet vurdering besluttet å ikke by i denne runden.

– Henger dette sammen med at brasilianske myndigheter ifølge brasilianske medier har tenkt å bruke lisensauksjonen til å styrke egenkapitalen i Petrobras, eller handler dette om de teknologiske utfordringene som fortsatt må løses ved utvinning fra ultradyptvann, pre-salt felt?

– Som sagt, det ligger en helhetlig vurdering til grunn, og noe mer enn det har jeg ikke tenkt å si, sier Glad-Pedersen, og legger til:

– Vi vant budet på flere lisenser i forrige lisensauksjon i Brasil for bare noen måneder siden, og vil fokusere på eksisterende portefølje.

Har ikke penger til utbygging

Det brasilianske statsoljeselskapet Petrobras (Petroleo Brasileiro SA) sitter i Brasil i den samme rollen som Statoil tidligere hadde på norsk sokkel, hvor de både skal ivareta selskapets interesser og statens interesser. De blir også forfordelt i alle lisensrunder. Selskapet er et av verdens største, målt i reserver, men har ikke de finansielle musklene som skal til for å bygge ut Libra-området – mangler kort og godt cash. Petrobras toppsjef Maria das Gracas Foster uttalte i forrige uke offentlig at Petrobras har midler til å lete opp- og produsere 100 prosent av ressursene, men har ikke råd til utbyggingen.

Ifølge avisen Estado S.Paulo vil brasilianske myndigheter bruke inntektene fra den kommende lisensauksjonen til å styrke Petrobras finansielt, slik at selskapet har mulighet til å dekke sin lovpålagte, 30-prosent andel av de kommende utbyggingskostnadene i de forskjellige Libra-lisensene.

Krevende forhold

Statoil er en betydelig aktør i Brasil, med både operatørskap på det produserende Peregrino-feltet og i en rekke letelisenser. De er midlertid ikke det eneste internasjonale selskapet som velger å stå over denne runden. Ifølge Reuters, har både BP, Exxon Mobil, BG Group og Chevron besluttet å stå over, og dette skyldes en kombinasjon av Petrobras manglende evne til å agere raskt og effektivt, samt Brasils skatteregime og ”local content”-regler.

De internasjonale selskapenes manglende Libra-deltakelse skal ha blitt mottatt med undring hos myndighetene, melder Reuters.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger