Starter byggingen av Johan Sverdrup-plattform 

Johan Sverdrup feltsenter. (Illustrasjon: Statoil)
Publisert 31. mars 2016

Olje- og energiminister Tord Lien og lærling Jens Erik Eriksen i Kværner starter torsdag byggingen av utstyrs- og boligplattformen på Johan Sverdrup på Stord.

– Johan Sverdrup er det største industriprosjektet i moderne tid i Norge, og vil skape betydelige verdier for samfunnet i generasjoner fremover. I dag kommer vi i gang med byggingen av utstyrs- og boligplattformen, som blir den andre av fire plattformer som nå er under bygging i første fase av prosjektet, sier Kjetel Digre, prosjektdirektør for Johan Sverdrup-prosjektet i Statoil.

Statoil tildelte et konsortium bestående av Kværner og KBR kontrakten for prosjektering og bygging av dekket til utstyr- og boligplattformen på Johan Sverdrup-feltet i juni 2015.

Les også: Statoil tildeler Johan Sverdrup-kontrakt for utstyr- og boligplattform

Største boligplattform på sokkelen

Stord er et sentralt sted i et omfattende Johan Sverdrup-prosjekt. Hos Kværner Stord skal deler av stålrammen til plattformdekket fabrikkeres. Her skal også alle delene av utstyrs- og boligplattformen sammenstilles, før plattformen installeres på feltet i 2019. På topp vil rundt 2.000 ansatte jobbe med Kværners Johan Sverdrup-leveranser.

Det er Kværners underleverandør Apply Leirvik på Stord som skal bygge boligmodulen.

Øvrige moduler på utstyrs- og boligplattformen skal bygges ved verftene Energomontaz Polnoc Gdynia (EPG), Mostostal Pomorze Gdansk (MPG) Mostostal Chojnice og Crist Offshore i Polen, og i Gøteborg i Sverige. Detaljprosjekteringen foregår ved KBRs kontor i Leatherhead i London, og hos Apply Leirvik på Stord.

Fabrikasjonsarbeidet startet også opp på to av verftene i Polen og Apply Leirvik i dag.

Kjetel Digre, direktør for Johan Sverdrup-prosjektet. (Foto: Ole Jørgen Bratland)
Kjetel Digre, direktør for Johan Sverdrup-prosjektet. (Foto: Ole Jørgen Bratland)

– For hver dag vokser Johan Sverdrup-prosjektet. Det er et komplekst puslespill, med aktiviteter over hele verden. Vi er 14.000 personer som hver dag jobber med prosjektet i 2016, og sammen skal vi gjennomføre 100 millioner arbeidstimer. Vi er avhengige av at alle leverer, og at alle brikker kommer på plass til riktig tid og med riktig kvalitet. Viktigst av alt er at vi jobber sikkert. Ingen skal bli skadet på jobb på Johan Sverdrup, sier Kjetel Digre.

Utstyrs- og boligplattformen skal innkvartere de som skal jobbe på Johan Sverdrup-feltet gjennom 50 år i produksjon. Plattformen vil bli det største boligkvarteret på norsk sokkel, og vil ha kapasitet til å innkvartere 560 personer. I tillegg vil den inneholde kontroll- og beredskapssenteret for feltet, samt en del hjelpesystemer som dekker hele feltsenteret.

Plattformen skal ferdigstilles i første kvartal 2019 for installasjon på Johan Sverdrup-feltet med verdens største løftefartøy, Pioneering Spirit.

Natt til 1. mars startet «Deepsea Atlantic» boringen av den første av totalt 35 brønner som skal bores i første fase av Johan Sverdrup-utbyggingen.

Se også: Se stemningen på boredekk når Deepsea Atlantic starter boringen på Johan Sverdrup

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger