Starter byggingen av stigerørsplattformen til Sverdrup

Johan Sverdrup feltsenter. (Illustrasjon: Statoil)
Publisert 30. juni 2016

Byggestart av stigerørsplattformen til Johan Sverdrup-feltet ble torsdag markert på verftet til Samsung Heavy Industries i Sør-Korea.

– Vi er i gang med byggingen av stigerørsplattformen, og vi tar et viktig steg videre for å levere Johan Sverdrup-prosjektet i henhold til plan, sier prosjektdirektør for Johan Sverdrup Kjetel Digre.

Startet i januar i fjor

Arbeidet med stigerørsplattformen til Johan Sverdrup startet allerede i januar 2015, da Aker Solutions fikk ansvaret for prosjektering og innkjøpsledelse for prosessplattformen og stigerørsplattformen til Johan Sverdrup.

Byggearbeidet på plattformen har vært i gang siden begynnelsen av juni 2016.

Det var prosjektdirektør Kjetel Digre, prosjektleder for stigerørsplattformen og prosessplattformen Ståle Nordal og leder for Offshore Division i Samsung Heavy Industries Younsang Won som sto for den formelle markeringen av byggestarten i Sør-Korea i dag, 30. juni. (Foto: Statoil)
Det var prosjektdirektør Kjetel Digre, prosjektleder for stigerørsplattformen og prosessplattformen Ståle Nordal og leder for Offshore Division i Samsung Heavy Industries Younsang Won som sto for den formelle markeringen av byggestarten i Sør-Korea i dag, 30. juni. (Foto: Statoil)

– Fra i dag vil Samsung Heavy Industries få stadig større ansvar for å sikre at stigerørsplattformen blir bygget uten HMS-hendelser, og at plattformen blir levert i henhold til plan og kost. Vi har en ambisiøs prosjektplan for Johan Sverdrup, og vi er avhengig av at Samsung og de over 100 leverandørene som skal levere utstyr til stigerørsplattformen og prosessplattformen leverer med kvalitet og presisjon, sier Digre.

Stigerørsplattformen spiller en helt sentral rolle på feltsenteret. Det er fra denne Johan Sverdrup-feltet vil få strøm fra land til å opprettholde drift i over 50 år.

Fra plattformen vil oljen og gassen fra det enorme Johan Sverdrup-reservoaret bli eksportert til land, til Kårstø (gass) og til Mongstad (olje).

Ledig dekksplass

Stigerørsplattformen representerer også framtiden til Johan Sverdrup-feltet.

– Vi bygger Johan Sverdrup med 40 års erfaring fra norsk sokkel. Vi vet at gjennom hardt arbeid hver dag klarer vi å øke olje- og gassutvinningen og forlenge levetiden på feltene våre. I løpet av de 50 årene Johan Sverdrup skal produsere, vil innovasjon og ny teknologi gi nye muligheter, sier Digre.

– Derfor har vi for første gang i et offshoreprosjekt satt av over 2.500 kvadratmeter med ledig dekksplass. Denne plassen kan vi bruke på utstyr og teknologi som kan øke utvinningen og forlenge levetiden på Johan Sverdrup, sier han.

Det ledige området vil bli brukt til å realisere tiltak for økt utvinning og innfasing av framtidige faser av Johan Sverdrup-utbyggingen, og eventuelt andre framtidige funn på Utsirahøyden.

Stigerørsplattformen er den største av de fire plattformene som utgjør Johan Sverdrup feltsenter. Plattformen er 124 meter lang, 28 meter bred og 42 meter høy. Den vil veie til sammen 23.000 tonn.

Byggingen av prosessplattformen (P1) til Johan Sverdrup vil starte i løpet av juli 2016.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger