Publisert 4. februar 2000

Statoil har satt i gang utviklingen av Katla, Vigdis Nordøst, Gygrid og Pan/Pandora. De fire feltene skal utvikles parallelt, og opptil 40 prosent billigere enn dagens nivå.

Statoil har satt i gang med sin nye fast-track strategi, som går ut på å halvere tiden fra funn til produksjon for enkle felt på norsk sokkel. Raskere utbyggingstid er en del av Statoils strategi for å kunne holde målsettingen om å opprettholde olje- og gassproduksjonen på dagens nivå.

TIL SNORRE: Et av feltene, Vigdis Nordøst, vil
trolig bygges ut som en satelitt til Snorre.
(Foto: STATOIL)

Her er lista
Selskapet ser at tre av fire funn gjort siden 2007 er klassifisert som små, og ni av ti utbyggingskandidater ligger an til å bli bygget ut med en havbunnsramme og noen få brønner.

– Dette er ikke rakettvitenskap. Det handler bare om å tilpasse seg en ny hverdag, sier leder for reserve- og forretningsutvikling i Statoil, Ståle Tungesvik, til Oilinfo.

Statoil ønsker å bruke mindre skreddersøm, og mer standardløsninger for utviklingen av fast-track feltene. Slik kan de redusere utbyggingskostnadene for de mindre prosjektene med 20 til 40 prosent, sammenlignet med dagens nivå.

I første omgang er fire prosjekter identifisert som kandidater til å bygges ut som et parallelt hurtigløp:

Katla : Skal bygges ut som satellitt til Oseberg Sør, med forventet produksjonsstart i slutten av 2012.
Vigdis Nordøst : Skal bygges ut som en satellitt til Snorre, med forventet produksjonsstart i 2012.
Gygrid : Skal bygges ut som satellitt til Draugen eller Njord, med produksjonsstart i 2012/2013.
Pan/Pandora : Skal bygges ut som satellitt til Visund eller Gullfaks, med produksjonsstart i 2012.

Statoil ønsker ikke å utdype hvor mye som skal investeres i de fire prosjektene til sammen, men opplyser at en subseainstallsjon har som regel en prislapp på to til ti milliarder kroner. Utbyggingene er med andre ord verdt et flersifret milliardbeløp. Til sammen vil utbyggingene låse opp ressurser på 140 millioner fat oljeekvivalenter.

KATLA TIL OSEBERG: Katla skal bygges ut som
tie-in til Oseberg Sør, her illustrert med Oseberg
Feltsenter. (Foto: VEGAR STOKSET / STATOIL)

Vil ha mer konkurranse
Kontraktene for undervannsløsninger skal deles ut allerede i første kvartal i år, og Tungesvik opplyser at de er i dialog med flere leverandører rundt ulike løsninger.

– Vi ser på muligheten til å gå ut med én stor ordre for utbyggingene. Slik kan leverandørene få muligheten til å få store nok ordre til å sette i gang en samlebåndsproduksjon, sier Tungesvik.

Statoil har fra får rammeavtaler med både FMC Technologies og Aker Solutions, men påpeker at de ønsker flere konkurrenter og mindre monopol.

– Vår ambisjon er å få disse marginale prosjektene lønnsomme, og er stadig vekk ute etter nye løsninger som kan redusere kostnadene. Vi har god dialog med leverandørene, og opplever positiv respons på utfordringen vi nå har gitt dem. Det kommer gode, kreative løsninger ut av dette, sier Tungesvik til Oilinfo.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger