Publisert 4. februar 2000

Den norske stat stevner StatoilHydro for mer enn én milliard kroner som kompensasjon knyttet til bygging av nye anlegg ved Kårstø-terminalen i forbindelse med åsgard-utbyggingen i perioden 1997 til 2000.

Utgangspunktet for stevningen er et voldgiftssøksmål som Norsk Agip A/S og Fortum Petroleum AS (nå Eni Norge AS), og Total Norge AS, tok ut mot StatoilHydro i 2000. Påstanden var at StatoilHydro hadde krevd saksøkerne for et for høyt beløp knyttet til Kårstø-utbyggingen.

– Staten, i egenskap av eier av statens direkte økonomiske engasjement, deltok ikke i dette voldgiftssøksmålet, da staten i 1999 hadde mottatt en erklæring fra StatoilHydro vedrørende behandling av et eventuelt senere tilsvarende krav fra statens side. Total trakk voldgiftssøksmålet høsten 2001 mot å få en tilsvarende erklæring som staten hadde mottatt, skriver StatoilHydro i en pressemelding.

Agip og Fortum trakk søksmålet i februar 2002. Samtidig ble det inngått avtaler om videreutvikling av felt i Norskehavet og en harmonisering av eierandeler på Haltenbanken, der de to selskapene også gikk inn som eiere i Mikkel-lisensene 092 og 121 – noe som la til rette for utbygging av Mikkel med tilknytning og prosessering mot åsgard.

I 2004 ble det også inngått en tilsvarende enighet med Total. Statens krav er på verdier tilsvarende 46,95 prosent i Mikkel-lisensene, mot betaling av 660 millioner kroner, samt netto avkastning fra disse eierandelene i perioden 2002 til 31. desember 2007. Dette tilsvarer ifølge staten 1,095 milliarder kroner.

– StatoilHydro avviser statens krav, lyder selskapets korte kommentar til saken.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger