Staten tjente mindre på Petoro

Publisert 30. juli 2013

Resultatet for Petoro i første halvår viser at staten tjente 16,7 milliarder lavere enn i fjor.

Petoro opplyser i en pressemelding at de reduserte inntektene skyldes lavere priser og produksjon samt økte investeringer og kostnader.

For andre kvartal var kontantstrømmen 30,5 milliarder mot 41,6 milliarder i andre kvartal 2012.

Samlet olje- og gassproduksjon i første halvår var 1058 tusen fat oljeekvivalenter per dag (foed) mot 1161 tusen foed for samme periode i 2012. Nedgangen skyldes blant annet driftsproblemer på Trollfeltet og ved Snøhvit-anlegget på Melkøya. I andre kvartal var samlet produksjon 995 tusen foed mot 1004 tusen i fjorårets andre kvartal.

– Fortsatt på et høyt nivå
Totale investeringer har hittil i år vært 16 milliarder kroner som er 22 prosent høyere enn for samme periode i 2012.

Petoros administrerende direktør, Grethe Moen, minner om at til tross for nær 20 prosent reduksjon i netto kontantstrøm fra første halvår i fjor, så er statens inntekter fra SDØE så langt i år fortsatt på et høyt nivå historisk sett.

Utsettelser i Johan Castberg og Snorre
Som rettighetshaver var Petoro i 2. kvartal med på utsettelse av beslutning om utbygging av Johan Castberg-funnet i Barentshavet. Dette ble gjort fordi partnerskapet trenger mer tid til å studere virkninger av kostnadsøkning, noe justert volum og endringer av skattevilkår. Petoro er fortsatt opptatt av å få til en utbyggingsløsning til havs og ilandføring av olje som gir fleksibilitet til videreutvikling både av Johan Castberg-området og Barentshavet for øvrig.

Konseptvalget for videreutvikling av Snorrefeltet er utsatt til høsten. Petoro forventer at arbeidet som nå gjøres, skal styrke grunnlaget for en ny brønnhodeplattform i området.

Anskaffer to J-borerigger
I den samme medlingen framholder Grethe Moen beslutningen, i 2. kvartal, om å anskaffe to såkalte kategori J-borerigger til Gullfaks og Oseberg. Disse skal eies av lisensene, og vil bidra til økt utvinning fra de to viktige feltene, opplyser selskapet.

– Dette er noe Petoro har tatt initiativ til og i tre år samarbeidet tett med Statoil for å realisere. Ettersom disse lisensene har et langsiktig behov for boring av produksjonsbrønner, er det lønnsomt å eie rigger selv i stedet for å leie i et marked med høye riggrater. På denne måten reduserer vi borekostnadene og øker dermed antall lønnsomme brønner. Dette er det aller mest effektive tiltaket for å øke utvinningen i modne felt, sier Moen.

– Petoro er med på de aller fleste letebrønnene i år og neste år, og med andeler i åtte nye lisenser har vi nå en langsiktig mulighet for å bidra til helthetlig utvikling av dette sentrale området for norsk olje- og gassvirksomhet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger