Publisert 27. november 2006

Norge hadde rett til å opprette fiskevernsone rundt Svalbard i 1977, avgjorde Høyesterett mandag.

NTB

– Høyesterettskjennelsen innebærer at Norge hadde rett til å etablere fiskevernsonen. Det Kystvakten har gjort i alle år etterpå har bestått prøven i Høyesterett, sier førstestatsadvokat og prosessfullmektig for staten Lars Fause til NTB.

Han sier han er lettet over at kjennelsen går Norges vei i de tunge folkerettslige spørsmålene, men legger til at han hadde ventet dette.

– Derfor er jeg mest fornøyd med at det spanske rederiet, som eide trålerne «Olaberri» og «Olazar», ikke fikk medhold i sine innvendinger om såkalt dobbelt straffeforfølging.

Inndratt lisens
Rederiet mener det er blitt utsatt for dobbel straffeforfølging etter at de to spanske trålerne den 7. juni 2004 ble arrestert av Kystvakten i fiskevernsonen ved Svalbard. Fem dager etter at politiet hadde gitt redereiet et forelegg, inndro nemlig Fiskeridirektoratet lisensen til rederiet i Norsk Økonomisk Sone.

Rederiets advokater har hevdet at dette burde sette sperre for straffesaken som fulgte, fordi det etter Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK) er forbud mot dobbel eller parallell straffeforfølging.

Høyesterett slår i sin kjennelse fast at det ikke foreligger brudd på EMK i dette tilfelle.
– Det er jeg svært fornøyd, sier førstestatsadvokat Fause til NTB.

Ikke så fornøyd
Rederiets advokat Hallvard Østgård sier til NTB at han er misfornøyd med Høyesterettskjennelsen på dette punktet.
– Kjennelsen er etter min mening ikke riktig på dette punktet. Høyesterett har avgjort spørsmålet på grunnlag av en kjennelse fra den europeiske menneskerettighetsdomstol (EMD) fra 2000 som dreier seg om en sak mellom den svenske staten og en svensk borger.

– Denne saken gjelder et helt annet spørsmål enn det som var aktuelt for Høyesterett. Høyesterett har bommet med sin avgjørelse mandag, sier Østgård.

– Min umiddelbare reaksjon er at saken bør bringes inn for EMD, sier Østgård til NTB.

Overfiske
Både tingretten og lagmannsretten kom fram til at de to spanske trålerne «Olaberri» og «Olazar» hadde overfisket kvoten og ført feil i fangstdagboken.

Rederiet ble dømt til bøter og inndragninger på 1,4 millioner kroner i begge rettsinstansene. Rederiet mente at Norge ikke hadde rett til å etablere denne fiskevernsonen i 1977, og at dette var i strid med folkeretten.

Høyesteretts kjennelse mandag innebærer at anken er forkastet.

Det spesielle med denne saken er at rederiets advokat Hallvard Østgård ba retten ta stilling til spørsmålet om Norge har full jurisdiksjon i Svalbard-sonen. Norsk fiskerinæring fryktet lovløse tilstander i Svalbard-sonen dersom spanjolene hadde fått medhold i Høyesterett.

– Lettet
Fause sier til NTB at han er lettet over at de tunge folkerettslige spørsmålene gikk i Norges favør.

Rederiet har blant annet hevdet at opprettelsen av fiskevernsonen mangler hjemmel i FNs havrettskonvensjon.

Høyesterett konkluderer med at opprettelsen av fiskevernsonen rundt Svalbard må anses hjemlet i folkerettslig sedvanerett, og at sonen ikke er i strid med FNs havrettskonvensjon.
I premissene for kjennelsen påpekes det dessuten at saken gjelder en ikke-diskriminerende fiskevernsone, som er en annen type fiskeriregulering enn det som er utgangspunktet etter havrettskonvensjonen.

– Høyesterettskjennelsen er en viktig seier og avgjørelse for norsk håndhevelse av fiskeriene i Svalbardsonen, sier leder i Norges Fiskarlag Reidar Nilsen.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger