Publisert 4. februar 2000

Nytt rør til Barentshavet skal betales av lisenshavere, og dagens skatteregime vil ligge fast.

Dette klargjorde olje- og energiminister Ola Borten Moe i forrige uke i Trondheim under rundebordskonferanse om petroleumsvirksomhet i arktiske strøk. Samtidige understreket han at nå skal vi nordover, skriver Petro Arctic .

Kommentarene kommer i etterkant av at olje- og energidepartementet lyste ut 72 blokker i Barentshavet og 14 i Norskehavet i den 22. lisensruden. Mange av blokkene sirkler omkring Skrugard/Havis, og enkelte rundt gassfunnet Norvarg. Oljeministeren var meget optimistisk, og understreket at Barentshavet og nordområdene er absolutt vår nye, store olje- og gassprovins.

– Ministerens uttalelse om statens beslutning til finansiering av rør til Barentshavet, svekker dette alternativet, og styrker en TOG 2 løsning som innebærer en utvidelse av LNG fabrikken på Melkøya i Finnmark, sier Kjell Giæver i Petro Arctic.

Dette alternativet vil kunne gi en ny gigantisk landutbygging i nord, med ringvirkninger i byggefasen i milliardklassen. TOG 1 ga regionale ringvirkning på 3,6 milliarder, og var startskuddet på dagens petroleumsaktivitet i Barentshavet.

Dagens gassressurser ligger i Snøhvit og Norvarg. En eventuell rørløsning til Rogaland og videre til Nord Europa vil måtte komme som en konsekvens av nye store gassfunn i nord, samt en kommersiell beslutning fra framtidige lisens eiere. Samtidig er verdens energibehov, energiløsninger og energipriser under stadige forandringer, dette vil også være en viktig faktor når framtidige gassfelt i nord skal bygges ut. Flytende og frittstående LNG fabrikker er et tredje alternativ som også vil kunne komme i betraktning.

Petro Arctic skriver at uansett alternativ så ser fremtiden lys ut for ringvirkninger i nord, i løpet av de neste 20 – 30 årene vil Barentshavet og Norskehavet Nord etablere seg som et av verdens viktigste offshore olje og gass provinser med høy aktivitet knyttet til både olje og gass.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger