Publisert 4. februar 2000

Statens forurensningstilsyn mener at det ikke bør deles ut blokker for utvinning av olje og gass i Norskehavet i 20. konsesjonsrunde før forvaltningsplanen er klar neste år.

– SFT fraråder dessuten å lyse ut de forslåtte blokkene i Nordsjøen. Det er også viktig at klima- og energispørsmål blir godt ivaretatt. SFT mener det må utvises spesiell varsomhet ved utlysninger av blokker i eller ved områder som er sårbare og verdifulle. Kunnskapen om naturressursene for en del av blokkene som foreslås utlyst, er foreløpig ikke god nok, skriver SFT i en pressmeleding.

Direktør i SFT, Ellen Hambro, peker på at petroleumsvirksomhet i kystnære blokker fører til en økt miljørisiko, og at det er et behov for å utvikle bedre utstyr og teknologi dersom beredskapen skal fungere tilfredsstillende i en akutt utslippssituasjon nær kysten og iskanten.

Hambro peker også på at tildeling av nye områder, samtidig som produksjonen av olje og gass blir mer energikrevende på eksisterende felt, kan gi utslipp av klimagasser som gjør det vanskelig å oppfylle de nasjonale og internasjonale klimaforpliktelsene Norge har sagt ja til.

– Olje- og energidepartementet bør derfor stille vilkår om å utrede elektrifisering og kraftsamkjøring i forbindelse med tildelinger i 20. konsesjonsrunde, sier Hambro i meldingen.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger