Publisert 27. juni 2008

Force Technology har hentet inn store og tunge partnere i Statkraft og NLI når de nå lanserer sitt nye flytende vindkraftverkkonsept. En prototyp av trippelturbinen WindSea skal etter planen stå klar i 2011., Illustrasjon: WindSea

Av Alf Inge Molde

Force Technology presenterte konseptet første gang under European Offshore Wind Conference & Exhibition i Berlin i desember 2007, og ga da uttrykk for at selskapet var på utkikk etter partnere.

– Nå kan vi vel si at vi har blitt kronet med både hell og suksess, sier en fornøyd administrerende direktør i det nyopprettede selskapet Windsea AS, Henning Arnøy, til Petro.no.

Så stor tro på konseptet har de to nye partnerne Statkraft og NLI, at de har gått inn med en eierandel på henholdsvis 49 prosent og 26 prosent i selskapet. Selv sitter Force Technology igjen med 25 prosent. Foreløpig er det ikke snakk om de store summene. Til sammen har selskapene gått inn med 13,4 millioner kroner. På sikt kan det imidlertid bli milliardindustri.

Bygger på teknologi fra oljen
WindSea bygger på velkjent teknologi fra oljebransjen. I stedet for å forsøke å flytte dagens vindmøller fra land til vanns, bygger WindSea tre tårn og tre turbinder på en flytende plattform – med klar inspirasjon fra halvt nedsenkbare rigger. Fordelene er mange.

For det første stikker ikke plattformene mer enn 22 meter ned i vannet, noe som gjør at de kan bygges ferdig ved land før de taues ut til lokasjonen og forankres. Til forskjell fra konkurrerende konsepter som Sway og Hywind, er heller ikke WindSea avhengig av dyp på minst 80 meter. 40 til 50 meter er nok. Dermed kan vindmøllene settes i gang i områder som ikke er tilgjengelige for konkurrentene.

– En annen stor utfordring for havvindmøller er drift og vedlikehold. WindSea blir stående stivt i vannet, uten store bevegelser. Dermed er det mulig å lande på dem med helikopter, sier Arnøy.

Det er også mye å spare når det gjelder kabling, forankring og elektrisk utrustning ved å samle tre vindmøller på en plattform.

Enorme framtidsutsikter
Hver enkel plattform vil ha en effekt på rundt 10 MW. Et vindkraftverk på 30 plattformer vil dermed kunne produsere med enn 1.200 GWh energi per år, noe som gir nok strøm til å forsyne mer enn 60.000 husstander, har selskapet regnet ut. Foreløpige beregninger viser også at investeringskostnaden per installert MW er meget konkurransedyktig i forhold til konkurrerende konsepter.

Nå er planen å installere en prototyp i 2011. WindSea legger ikke skjul på at vindkraftproduksjon til havs har potensial til å bli et nytt oljeeventyr for Norge. I fjor ble det omsatt vindkraft i Europa for over 100 milliarder. I 2020 anslås omsetningen å nå det tredobbelte, sier selskapet.

Informasjonssjef i Statkraft, Torbjørn Steen, sier at selskapet har sterke ambisjoner om å være lendende på vindkraft i og rundt Nordsjøen, og at offshore vindkraft har et stort potensial.

– Men det er en lang vei å gå når det gjelder teknologi, og derfor er vi inne i en rekke forsknings- og utviklingsprosjekter. Blant annet er vi også inne med en eierpost på et par prosent i Sway. Nå har Sway og WindSea potensial til å bli direkte konkurrenter, men vi mener det er riktig å være inne i begge prosjektene fordi konseptene er så forskjellige og begge er i utviklingsfasen, sier Steen til Petro.no.

Sammen med industrikonsernet NLI, som er leverandør av produkter og tjenester knyttet til engineering, fabrikasjon og anskaffelser innen olje, gass og landbasert industri, vil Statkraft følge WindSea AS tett og bidra med sin kompetanse og erfaring.

– Foreløpig er jeg den eneste som er ansatt i selskapet, så vi kommer til å benytte oss mye av kompetansen og arbeidskraften til eierselskapene, sier Henning Arnøy.

– Ikke nødvendigvis Nordsjøen først
– Det satses mye på offshore vindkraft. Kommer dette virkelig til å bli så stort som dere sier at det gjør?

– Ja, den som kunne spå eksakt om det. Personlig er jeg helt overbevist om at dette kommer til å bli stort. Men i likhet med StatoilHydro ser vi at rammebetingelsene som tilbys er avgjørende for utviklingen og driften. Den første vindmølleparken kommer ikke nødvendigvis til å bli installert i Nordsjøen. Da er det bedre betingelser på kontinentet, sier Arnøy.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger