Publisert 11. juni 2007

Statoil-sjef Helge Lund sier at svenske næringsinteresser må kjenne sin besøkelsestid dersom de skal ha håp om kontrakter i nord.

NTB

Lund var guide for en stor svensk næringslivsdelegasjon som mandag besøkte det flunkende nye Statoil-anlegget på Melkøya utenfor Hammerfest. Oljegigantens konsernsjef håper svenskene fattet interesse for virksomheten i nord, men han advarer dem mot å sitte på gjerdet for lenge.

– Jeg vil oppfordre svenske bedrifter til å kjenne sin besøkelsestid. Vi opplever en meget stor interesse for Snøhvit og Barentshavet fra mange land. Dette blir en ny olje- og gassprovins som er dobbelt så stor som det som hittil er produsert på norsk sokkel. Vi er på jakt etter langsiktige partnere, ikke minst innenfor teknologiområdet, og nå er tiden inne for å posisjonere seg, sier Lund.

– Svenskene kommer
Det er anslått at 25 prosent av de gjenværende olje- og gassreservene finnes i de arktiske områdene.
Snøhvit-anlegget som starter sin virksomhet i høst, skal etter planen produsere 70 laster med flytende naturgass hvert år, og prisen for én slik last er 200 millioner kroner. Svenskene vil være med på dette eventyret, skal vi tro næringsminister Maud Olofsson. Hun og utenriksminister Carl Bildt var invitert av den norske regjeringen til å delta under besøket i Tromsø og Hammerfest.

– Vi har betydelige industrielle interesser til felles. Svenske selskap er her for å lære og knytte kontakter, men jeg føler meg sikker på at det kommer noe konkret ut av dette. Husk at 2.000 svensker arbeidet med å ferdigstille anlegget på Melkøya, sier Olofsson til NTB.

Mandag la Bildt og hans norske kollega Jonas Gahr Støre fram et dokument med mål for videreutvikling av nordområdene. Dokumentet er ingen avtale i ordinær forstand, men det inneholder løfter om et tettere norsksvensk samarbeid om blant annet næringslivsutvikling, utdanning, forskning og infrastruktur.

Mer enn olje
Norge og Sverige håper samarbeidet i nord vil dreie seg om mer enn olje. Både romteknologi, gruvedrift, telemedisin og havbruk er nevnt som aktuelle områder for utvikling. I bakgrunnen lurer det svenske jagerflyet JAS Gripen, som produseres av svenske SAAB – et selskap som var svært til stede under besøket i nord.

På spørsmål fra NTB slo utenriksminister Carl Bildt fast at det svensknorske samarbeidet ikke står og faller med flykjøpet, men han la til at samarbeidet vil bli tettere om Norge velger det svenske alternativet til innkjøp av 48 nye kampfly.

– Dersom Norge velger JAS Gripen, vil vi selvsagt utnytte dette til å knytte samarbeidet tettere sammen, både når det gjelder økonomi og teknologi, sa Bildt.

Jonas Gahr Støre sier JAS Gripen er ett av tre alternativer og at det følgelig har 33,33 prosents vinnersjanse. Samtidig legger han til at samarbeidet i nord også har en sikkerhetspolitisk dimensjon, ikke minst i forhold til Russland.

– Vi snakker om en ny europeisk energiregion i møtepunktet mellom Vest-Europa og Russland. Vi trenger å oppdatere våre mentale kart. Nordområdene er ikke lenger den kalde krigens region. En daglig næromgivelse kan bare gode naboer håndtere. Norge, Sverige og Finland må utvikle denne nye typen samarbeid med Russland, sier Støre.

FAKTA om det svenske næringsbesøket i nord
* En større svensk næringslivsdelegasjon ankom Tromsø søndag for et tre dager langt besøk som blant annet omfatter omvisning på Statoils anlegg på Melkøya. Med er også utenriksminister Jonas Gahr Støre, de svenske statsrådene Carl Bildt og Maud Olofsson samt diplomater og representanter fra akademia.

* Delegasjonen er invitert av den norske regjeringen som ledd i nordområdesatsingen. Målet er å spre informasjon om næringsutviklingen i nord og stimulere til investeringer og industrielt samarbeid innenfor petroleumsvirksomhet, gruvedrift, telemedisin, romforskning og marin bioprospektering

* Store selskap som ABB, IKEA, Ericsson, Boliden, Astra Zeneca, LKAB, SAS, Saab, SEB, Volvo, Skanska og Vattenfall er representert i delegasjonen, som ledes av styreleder i Skandinaviske Enskilda Banken, Marcus Wallenberg.

* Mandag la utenriksministerne Bildt og Støre fram et dokument som forplikter Norge og Sverige til et tettere samarbeid om blant annet næringslivsutvikling, utdanning, forskning og infrastruktur i nordområdene.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger