Publisert 4. februar 2000

Før jul skal Statoil signere kontrakt for bygging av en ny rigg spesialdesignet for tung brønnoverhaling og sidestegsboring. Tre selskap jobber med konseptforslag som skal leveres i september.

– Statoil har ikke fattet en investeringsbeslutning, men planen er å gjøre dette før jul, sier prosjektsjef i Statoil for Kategori B-prosjektet, Tone Kristin Børslid, til Petro.no.

MER ENN DENNE: Kategori B-riggen skal kunne
gjøre flere typer intervensjonsoperasjoner enn
«Island Wellserver» (bildet), som allerede er på
kontrakt med Statoil. (Foto: ISLAND OFFSHORE)

Kategori B-rigger skal fylle tomrommet mellom kategori A-fartøyene «Island Frontier» og «Island Wellserver», som i dag utfører lett brønnintervensjon på norsk sokkel, og tradisjonelle rigger.

Den nye spesialriggen vil ha skreddersydde løsninger for tunge brønnintervensjonsoppgaver, og skal etter planen ha alt nødvendig utstyr tilgjengelig til enhver tid. For operatøren gir dette gevinst både når det gjelder kroner og øre, effektivitet og HMS.

Anbudsrunde i oktober
Riggen skal i tillegg utstyres med såkalt TTRD-teknologi, altså boring av sidesteg direkte ut fra eksisterende produksjonsrør. Teknologien gjør at Statoil kan støvsuge lisensene sine og sette tidligere ulønnsomme oljepytter i produksjon.

De tre selskapene som i vår sikret seg FEED-kontrakter som leder fram til riggdesign er Saipem, Helix WellOps og Aker Oilfield Services, forteller prosjektleder for Kategori B-prosjektet, Trond Inge Ramsnes.

– Selskapene har jobbet med engineering i forhold til sine løsninger i snart et halvt års tid, og skal være ferdige i september. I parallell er vi nå inne i en anbudsfase, og vi venter anbud i midten av oktober, sier Ramsnes til Petro.no.

Ti aktuelle lisenser
Børslid legger til at Statoil må komme til enighet med aktuelle lisenspartnere før kontraktstildelingen kan finne sted.

– Hvilke lisenser snakker du da om?

– Per i dag har vi tatt utgangspunkt i ti lisenser. Det dreier seg om de fleste av de store og sentrale feltene, sier hun.

Statoil har som mål å ta i bruk sin nye spesialrigg i tredje kvartal 2013.

– Hvor mange rigger kommer Statoil til å bestille i første omgang?

– Vi begynner med én rigg, men jeg har ikke noe fasitsvar, sier Børslid.

– Hvis vi sammenligner med erfaringen vi har fra lett brønnintervensjon begynte vi her med ett fartøy som var i operasjon deler av året. Siden utvidet vi det til å bli en helårsoperasjon, og i dag jobber to fartøy med lett brønnintervensjon året rundt, sier Ramsnes.

Enormt potensial
– Men behovet for en rigg som kan gjøre tunge brønnintervensjonsoppgaver på norsk sokkel er stort?

– I dag har Statoil i størrelsesorden 500 subseabrønner på norsk sokkel, og i utgangspunktet er utvinningsgraden fra disse lavere enn i plattformbrønner. En av hovedårsakene til dette er store forskjeller i grad av vedlikehold. Så hvis vi kan få til det samme subsea, gjør vi store framskritt, sier Ramsnes.

– Så dette er god butikk?

– Ja. Men det er viktig å notere seg at prisen per operasjon må ned i forhold til bruk av vanlig borerigg. Kategori B-riggkonseptet er basert på lavere dagrate og høyere effektivitet enn vanlig borerigg for å gjøre brønnintervensjon og sidestegsboring, sier Tone Kristin Børslid.

– Og vi har helt klare forventninger om å få realisert katergori B-rigg og dermed også økt utvinning fra subseabrønnene, sier Børslid.

Statoil ønsker ikke å eie riggen selv. Informasjonssjef Sissel Rinde bekrefter at selskapet ønsker å inngå en langsiktig leieavtale.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger