Publisert 4. februar 2000

Oljedirektoratet konkluderer med at årsaken til at injisert vann fra Tordis-feltet lakk ut i havet, var at Statoil hadde feilberegnet. Utsiraformasjonen var ikke der Statoil trodde den skulle være.

175 kubikkmeter oljeholdig vann lakk ut fra prestisjeprosjektet Tordis. Statoil har tidligere tatt selvkritikk for at geologer ble koblet inn i prosjektet på et for sent stadium.Oljedirektoratets rapport bekrefter langt på vei dette, og slår fast at brønnen 34/7-12 og 34/7-R-1 H ikke er i Utsiraformasjonen, som var formasjonen som skulle holde på det injiserte vannet.

– Det ble tatt utgangspunkt i at væskene som ble injisert nær toppen av Hordalandgruppen skulle bli lagret i et grunnvannsmagasin i den nedre delen av Nordlandgruppen (Utsiraformasjonen). Dette grunnvansmagasinet finnes dog ikke på Tordis-feltet, og de injiserte væskene førte dermed til frakturer i Nordland-gruppen, og lakk opp til havet, skriver Oljedirektoratet i sin rapport.

Lekkasjen førte til en innsenkning av havbunnen med en diameter på 30 til 40 meter, som var syv meter dyp. Denne innsenkningen ligger omtrent 60 meter fra nærmeste bunnramme.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger