Publisert 4. februar 2000

Aldous Major Sør er dobbelt så stort som først antatt.

Tirsdag morgen meldte Statoil at riggen «Transocean Leader» har påvist en oljekolonne på mellom 50 og 55 meter i sandstein fra jura alder. Avgrensningsbrønnen ligger 4,2 kilometer nord for funnbrønnen 16/2-8 i Aldous Major Sør-strukturen på Utsirahøyden i Nordsjøen.

Statoil har tidligere kommunisert foreløpige volumer for Aldous-strukturen i PL 265 til å være mellom 400 og 800 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter.

Gigant-funn
Resultatene fra avrensningsbrønnen dobler funnet i Aldous Major Sør til 900-1500 millioner fat. Det gjør Aldous/Avaldsnes-funnet til en gigant. Dette kommer fram i en pressemelding fra Statoil fredag morgen.

– Aldous/Avaldsnes er et gigantfunn og ett av de største funnene på norsk sokkel noensinne. Volumestimatene øker nå ytterligere fordi avgrensningsbrønnen som er boret påviser et sammenhengende, meget godt og tykt reservoar i Aldous Major Sør, sier konserndirektør for Leting i Statoil, Tim Dodson.

60 meter oljekolonne
Endelige målinger viser at oljekolonnen i 16/2-10 er cirka 60 meter. Innsamlede data bekrefter at reservoaret er av samme, svært gode kvalitet som i funnbrønnen i Aldous Major Sør, 16/2-8. Dette er hovedårsaken til den betydelige oppjusteringen av volumene i PL265.

Aldous/Avaldsnes-funnet strekker seg over et stort areal på cirka 180 km2, og det er betydelig variasjon både i reservoartykkelsen og i høyden på oljekolonnen i strukturen.

Skal bores mer
Det skal bores ytterligere avgrensningsbrønner i begge utvinningstillatelsene. Statoil vil avvente resultater fra disse brønnene før selskapet kommer med et oppdatert, mer nøyaktig volumanslag for det kombinerte funnet.

Operatør på Aldous Major sør er Statoil (40 prosent), og partnerne inkluderer Petoro (30 prosent), Det norske oljeselskap ASA (20 prosent) og Lundin Petroleum (10 prosent).

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger