Publisert 4. februar 2000

Statoil er klar på at fremtiden for norsk sokkel ligger i marginene. Nå ser selskapet på andre måter å lyse ut anbud på.

VIL øKE KONKURRANSEN: Konserndirektør Jon
A. Jacobsen i Statoil.
(Foto: STATOIL / TROND ISAKSEN)

– Vi er nødt til å gjøre noe nytt om vi skal få 40 år til på norsk sokkel, både når det gjelder prosjektgjennomføring og drift. Dette blir en marginforretning, sier Jon Arnt Jacobsen, som fra nyttår går fra stillingen som konserndirektør for foredling og markedsføring til jobben som konserndirektør for anskaffelser hos Statoil.

En av utfordringene Jacobsen ser, er hvordan man skal drive innovasjonen videre. Uten gigantprosjekter som Troll som kan fungere som teknologipiloter, må Statoil tenke nytt om teknologiutvikling, samtidig som hele kostnadsbildet endrer seg.

– Vår ambisjon er å redusere break-even på feltene. Perioden fra 2005 til 2008 kunne ikke fortsette, og vi hadde store utfordringer, blant annet med kvaliteten på leveransene, sier Jacobsen.

Han nevner blant annet anbudsprosessen rundt vedlikeholdskontraktene i sommer som et eksempel på hvordan Statoil prøver å få mer konkurranse inn i vedlikeholdsarbeidet.

– På vedlikehold gikk vi for eksempel fra å ha tre rammekontrakter til å ha fem. I forbindelse med kontrakten for tilknytning av Gudrun gikk vi ut med to ulike installasjonskonsepter for å få mer konkurranse og dermed lavere priser. Også fast track-tankegangen er en måte å få ned kostnadene. Det blir mindre skreddersøm, men leverandørene kan samtidig få lengre kontrakter, sier Jacobsen.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger