Statoil får refs etter Njord-lekkasje

Publisert 5. juli 2013

Miljødirektoratet pålegger Statoil å levere en skriftlig redegjørelse etter et ikke-planlagt utslipp på over 3000 tonn kjemikalier på Njord A-plattformen.

Miljødirektoratet (MD) skriver på sine hjemmesider at de ser alvorlig på hendelsen, og på at det gikk mer enn to år fra utslippet ble oppdaget til direktoratet ble informert.

I november 2010 kartla Statoil sjøbunnen under Njord A-plattformen i Nordsjøen. Kartleggingen avdekket flere kraterliknende forhøyninger på havbunnen, der den største hadde en radius på 40 meter og var opptil 2,5 meter høy.

Statoil bestemte seg for å undersøke noen av disse forhøyningene nærmere.

Resultatene fra analysene forelå i første halvdel av 2011. De viste blant annet at forhøyningene inneholdt betydelige mengder hydrokarboner. Statoil opplyser nå at strukturene mest sannsynlig skyldes lekkasjer fra en injeksjonsbrønn på feltet.

Statoil har selv anslått at det ble injisert oljeholdig spylevann med kjemikalierester, totalt ca. 3400 tonn med kjemikalier. Mesteparten av det som ble injisert i perioden fra 1999 til 2006, lakk ut igjen til havbunnen.

Forhøyningene som ble kartlagt består av havbunnsmateriale samt rester av olje og kjemikalier.

– Statoil visste tidlig i 2011 at de hadde hatt store utslipp av forurenset materiale til havbunnen, men selskapet informerte ikke Miljødirektoratet om dette før i juni i år. Vi ser alvorlig på selve utslippet, og kritiserer at det gikk mer enn to år fra resultatene fra havbunnsundersøkelsene forelå til vi fikk beskjed om dette. Bedriften har plikt til å rapportere utslipp umiddelbart, sier MD-direktør Ellen Hambro.

Statoils redegjørelse skal oversendes innen 20. august. Deretter skal MD vurdere hvordan saken skal forfølges videre.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger