Statoil fikk medhold

Publisert 26. mai 2014

Får likevel starte boringen av Apollo 27. mai – men ikke bore i oljeførende lag.

Statoil får likevel starte boringen av Apollo-brønnen i Hoop-området i Barentshavet, men dersom Greenpeaces klage ikke er ferdigbehandlet før boret når ned i oljeførende lag, må boringen avbrytes. Dette ble klart da Klima- og miljødepartementet (KLD) mandag kveld besluttet omgjøre beslutningen om oppsettende virkning.

I begrunnelsen viser KLD til Greenpeaces påstand om at ”utslippstillatelsen er i strid med gjeldende politikk og retningslinjer,” og viser til ”oljedriftssimuleringer for Apollo viser kort drivtid til Bjørnøya naturreservat, og at denne informasjonen ikke var kjent da politiske beslutninger om petroleumsvirksomhet i området ble tatt.”

Departementet viser til regjeringserklæringen som sier det ikke skal iverksettes petroleumsvirksomhet ved iskanten, men tilføyer:

”Regjeringserklæringen gir ingen definisjon av iskanten, men i Meld. St.10 (2010-2011) Oppdatering av forvaltningsplanen for det marine miljø i Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten, er det angitt en grense ved iskanten for hvor det kan igangsettes petroleumsvirksomhet. Denne grensen er beregnet ut fra hvor det er mer enn 30 prosent sannsynlighet for is i april måned, når isen er på sitt fremste. Den aktuelle letebrønnen befinner seg ca. 120 km sørøst for denne grensen. Faktisk avstand til nærmeste sjøområde med havis var 23.mai ca. 150 km i følge iskartene til Meteorologisk institutt. Den aktuelle letebrønnen ligger ikke innenfor den grensen som er satt i forvaltningsplanen for hvor det ikke skal igangsettes petroleumsvirksomhet ved iskanten, og heller ikke innenfor tilsvarende grense rundt Bjørnøya. Det er etter departementets vurdering derfor ikke grunnlag for å hevde at den aktuelle boringen vil være i strid med gjeldende politikk eller retningslinjer,” sier KLD i begrunnelsen for omgjøringen.

KLD mener likevel det er ”grunn til å sikre en reell klagebehandling i denne saken. De øvrige forhold som Greenpeace tar opp i sin klage er i hovedsak knyttet til konsekvenser ved boring i oljeførende lag. Departementet finner derfor at hensynet til en reell klagebehandling vil være tilstrekkelig ivaretatt ved at Miljødirektoratets tillatelse til boring gis delvis oppsettende virkning. Departementet omgjør på denne bakgrunn Miljødirektoratets beslutning om oppsettende virkning slik at boring i dyp med mulige oljeførende lag ikke kan iverksettes før endelig vedtak i klagesaken foreligger.”

Vedtaket er i tråd med Statoils subsidiære ønske om en betinget oppsettende virkning; at man får bore, men ikke i oljeførende lag. Statoil har så langt ikke kommentert saken.

– Udemokratisk

– Statoil har tvunget miljøverndepartementet til å overkjøre Miljødirektoratet. Det er udemokratisk maktmisbruk. Det er Statoils egen feil at de leverte boresøknaden sin altfor sent. Vår klage handler nettopp om at denne prøveboringen er uforsvarlig, og at det har kommet ny kunnskap om faren for oljesøl, som miljøvernministeren nå må ta stilling til, og da er det totalt uforsvarlig at de kan starte boringen før Sundtoft har tatt endelig stilling til saken sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge på organisasjonens hjemmesider.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger