Publisert 12. juni 2007

Statoil er fortsatt heltent på å kjøpe det omdiskuterte North American Oil Sands Corporation (NAOSC). Tirsdag forlenget de tilbudet på overtakelse av alle aksjer i det canadiske oljesandselskapet.

NTB

Den opprinnelige fristen utløp tirsdag klokken 17.00, Calgary-tid, uten at alle betingelsene knyttet til tilbudet var oppfylt. Dermed kunngjorde Statoil at fristen forlenges med to uker, til 25. juni.

Statoils oppkjøp av oljesandselskapet er blitt kritisert av blant andre miljøvernbevegelsen, som mener det å utvinne tungolje fra sand er en av de aller verste måtene å produsere olje på.

En formalitet
Ifølge Statoil Canada Limited, et heleid datterselskap av Statoil ASA, er det bare en bekreftelse av nødvendige myndighetsgodkjennelser som gjenstår før de kan overta alle aksjene i NAOSC. – Statoil har ingen grunn til å tro at slike godkjennelser ikke vil bli mottatt før utløpet av den forlengede fristen på tilbudet, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Tilbudet fra Statoil gjelder kjøp av NAOSC-aksjer til en pris av 20 canadiske dollar per aksje, og omfatter til sammen 102.174.576 aksjer. Det representerer om lag 93,5 prosent av de utstedte og utestående NAOSC-aksjene.

Tilbudet på 20 dollar per aksje ble gitt kort tid etter at NAOSC gjennomførte en emisjon til 13,50 canadiske dollar per aksje. Ifølge oljeanalytikere bør oljeprisen holde seg på et høyt nivå dersom kjøpet skal lønne seg. De utvinnbare reservene i lisensene som Statoil vil overta, antas å være på om lag 2,2 milliarder fat olje.

Stor risiko
FNs Klimapanel har i en rapport tidligere i år påpekt at tungoljeprosjekter er svært energikrevende og fører til store klimagassutslipp. De advarte da mot økt utvinning av oljesand.

Da oppkjøpet ble kjent i slutten av april, argumenterte Statoil med det vil være et strategisk grep for å øke oljereservegrunnlaget på lang sikt, og at tungolje blir en stadig viktigere del av den globale oljeproduksjonen i årene fremover.

Konsernsjef Helge Lund i Statoil understreket at Statoil vil utvinne ressursene på en bærekraftig måte og anvende teknologiske løsninger som sikrer minimal miljøpåvirkning.

Tungoljen utvinnes i Athabasca i Alberta-provinsen, et av verdens viktigste områder for denne typen oljeproduksjon.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger