Publisert 4. februar 2000

Statoil stoppet bore- og brønnoperasjonene på Gullfaksfeltet i Nordsjøen for over tre uker siden på grunn av bekymringsfull risiko. Nå går operatøren i gang med boreaktivitetene igjen.

Statoil er i gang med nye boreoperasjoner på Gullfaks etter en periode med ingen
bore- eller brønnaktivitet. (Foto: øYVIND HAGEN/STATOIL)

– Vi har besluttet å gjenoppta bore- og brønnoperasjonene på Gullfaksfeltet etter at det er gjort en grundig jobb for å verifisere at alle sikkerhetsmessige forhold er ivaretatt, sier Geir Slora, direktør for boring og brønn i Statoil, i en pressemelding.

Han påpeker at Statoil har hatt en grundig gjennomgang av planlagte bore- og brønnoperasjoner på feltet, for å sikre at selskapets styringssystem er fulgt og at operasjonene er tilstrekkelig risikovurdert.

Har iverksatt tiltak
Slora forteller også at Statoil har presentert hvilke funn og tiltak selskapet har gjort etter borestansen overfor Petroleumstilsynet (Ptil), men det er ukjent hva disse funnene og tiltakene er.

10. november stanset Statoil boreoperasjonene på hele Gullfaks A, B og C etter å ha blitt kalt inn til møte hos Ptil. Møtet skjedde bare noen dager etter at Statoil hadde lagt fram sin granskingsrapport vedrørende tap av kritiske brønnbarrierer på Gullfaks C. Resultatet av møtet var at Statoil umiddelbart avsluttet boreoperasjonene.

– Da vi gikk gjennom Statoils granskingsrapport, kom vi til den oppfatning at boreaktivitetene på Gullfaks ikke samsvarte med selskapets egen vurdering i forhold til risiko og planlegging, noe som var bekymringsfullt, forklarte Inger Anda, pressetalskvinne i Ptil.

Sammenlignet med Snorre
Uttalelsen kom etter at Ptil hadde lagt fram sin svært kritiske granskingsrapport om Statoils håndtering av brønn- og boreoperasjoner på Gullfaks. Tre ganger tapte Statoil utblåsningsbarrierer i en og samme brønn, og siste gang lekket gass opp til plattformdekket, noe som kunne ha endt med katastrofe.

Ptil har sammenlignet de uønskede brønnhendelsene på Gullfaks med andre uønskede hendelser, blant annet tap den ukontrollerte gassutblåsningen fra en injeksjonsbrønn på Snorre A i 2004. Ptil påpekte i sin granskingsrapport at Statoil ennå har et stykke igjen for å nå målsetningen om å være ledende på HMS.

En uke til plan
Statoil fikk usedvanlig krass kritikk fra Ptil, som ga selskapet varsel om fire pålegg. Det første påleggsvarselet skal oppfylles innen 10. desember, hvor Statoil skal gi en plan blant annet på tidligere hendelser og vurdere etterlevelse av arbeidsprosesser som skal sikre kvalitet.

Samtidig som Ptil har gått Statoil etter i sømmene, og Statoil nå må iverksette en uavhengig gransking i tillegg til sin egen, har politiet iverksatt etterforskning.

Bellona har anmeldt Statoil for en rekke brudd på fem forskrifter i petroleumsloven og forurensingsloven. Miljøvernerne mener selskapet er straffansvarlig og oppfordrer politiet til å gi Statoil en kraftig bot.

Artikkelen er hentet fra Petro. Både Petro og Oilinfo er en del av mediehuset PETROmedia.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger