Publisert 28. mars 2014

Statoil er formelt godkjent som partner i São Bernardo-funnet i Espírito Santo i Brasil. Funnet styrker Statoils tro på oljepotensialet i området., Tim Dodson, konserndirektør for leting i Statoil. (Arkivfoto: Alf Inge Molde)

(Illustrasjon: Statoil)

Den 19. mars godkjente Agência Nacional do Petróleo, Gás Natural e Biocombustíveis (ANP) Statoils overtakelse av en andel på 25 prosent fra Vale SA i BM-ES-22A-lisensen i Espírito Santo-bassenget utenfor kysten av Brasil. Det skriver selskapet i en melding.

Lisensen omfatter oljefunnet São Bernardo som ble gjort i april 2013. Funnet styrker Statoils posisjon og troen på prospektiviteten i bassenget.

Brønnen påviste to reservoarnivåer med en oljekvalitet på 34 – 36 grader API. Funnet blir nå evaluert og avgrenset av den pågående Montanhês-brønnen.

– São Bernardo-funnet viser at Espírito Santo-bassenget har et spennende oljepotensial og bekrefter ytterligere de etablerte og nye geologiske letemodellene for området, sier Tim Dodson, konserndirektør for leting i Statoil.

Strategien som innebar å gå inn i BM-ES-22A var basert på resultatet av nabofunnet Indra, som ble gjort i 2010.

I 2012 ble Arjuna-brønnen boret som en avgrensning av Indra-funnet, og den påviste at funnet strekker seg inn i BM-ES-22A fra naboblokken BM-ES-32.
Brønnen fant en oljekolonne på 200 meter, og en produksjonstest bekreftet et reservoar med høykvalitetsolje på 29 grader API.

– Med disse funnene og tildelingene i den 11. lisensrunden i fjor har Statoil ytterligere styrket sin posisjon i en ny oljeprovins med stort vekstpotensial, slik vi indikerte på kapitalmarkedsdagen vår i februar. Vi er i en svært god posisjon for oppsiden, tilføyer Dodson.

BM-ES-22A dekker de to blokkene ES-M-468 og ES-M-527. Petrobras er operatør med en andel på 75 prosent, og Statoil har en andel på 25 prosent.

Lisensen ligger ytterst i Espírito Santo-bassenget, og grenser delvis til BM-ES-32-lisensen der Statoil er partner. Transaksjonen er et ledd i Statoils letestrategi som innebærer å styrke selskapets posisjoner i kjerneområdene for leting.

– Den nye lisensen utgjør enda en ny byggestein for å skape fremtidig verdi. Vi ser fram til å samarbeide tett med operatøren i forbindelse med avgrensningsbrønnen og den videre utviklingen av området, sier André Leite, fungerende landsjef for Statoil i Brasil.

En avgrensningsplan for São Bernardo-funnet ble godkjent av ANP i januar 2014. I blokkene som ble tildelt i den 11. lisensrunden forbereder Statoil nå innsamling av 3D seismiske data som etter planen skal starte i andre kvartal 2014.

I tillegg til en variert leteportefølje i Brasil, er Statoil operatør for Peregrino-feltet i Campos-bassenget, som kom i produksjon i april 2011.

Statoil er i dag den største internasjonale operatøren i landet, og selskapet er også operatør for noen av verdens største olje- og gassfunn som er gjort de siste årene.

Fått med deg disse sakene?

+

11 letebrønner i sokkelens nye «hotspot» – nå er kampanjen i gang

+

154 brønner skal plugges de neste fem årene – disse kampanjene kommer

+

Girer opp letingen i Barentshavet – opptil ti brønner skal bores i år

+

Odfjell-toppen: – Vi er i starten av en langvarig oppgangsyklus

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger