Publisert 4. februar 2000

Flere samtaler mellom Statoil og Iran om videre investeringer i landet skal ifølge Statoil-sjef Helge Lund ha vært falske. Det kommer frem i amerikanske dokumenter.

Av Inger Johanne Stenberg

Like etter at Helge Lund avkreftet for pressen i august 2008 at Statoil var offer for amerikansk press i selskapets forretninger med Iran, ringte Lund direkte til den amerikanske ambassadøren og forsikret at Statoil skulle være «ekstremt åpne» overfor USA om Iran-virksomheten, det skriver Aftenposten .

Det var ambassadør i Norge på det tidspunktet Benson K Whitney som snakket Lund, og han skal ha fått lovnader om at Lund hadde vært «ekstremt proaktiv» for pressen med å få ut budskapet om at det ikke blir flere Iran-porsjekter for selskapet.

Falske samtaler
Det er dokumenter Aftenposten har fått tak i som beskriver telefonsamtalen mellom Lund og den amerikanske ambassaden. Det kommer frem at Lund i 2007 har forsikret Whitney om at Statoil ikke ville investere videre i Iran. Under samme samtale skal Lund ha sagt følgende til Whitney, «med lav profil holder Statoil falske samtaler med Iran om fremtidige prosjekter for å unngå potensielt skadelige reaksjoner fra iranske myndigheter mot investeringene som allerede er gjort».

USA var på dette tidspunktet svært opptatt av at Norge og norsk næringsliv skulle kutte alle investeringer i Iran, og amerikanske myndigheter skal ha lagt press på flere for å få dette til. Blant annet måtte Nordea fryse en konto som det iranske Sepah-nettverket disponerte i Norge.

Også Hydro-sjef, Eivind reiten fikk samme bekymringsmelding som Lund skriver Aftenposten.

Statoil ville i går ikke kommentere påstandene som kommer frem i avisens artikkel.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger