Publisert 4. februar 2000

Gudrun skulle opprinnelig koste 21 milliarder kroner, men nå tror Statoil at utbyggingen kan bli ti prosent billigere. Samtidig venter norsk leverandørindustri på fire nye Gudrun-kontrakter. Se oversikten her.

Det nye Gudrun-feltet skal produsere hydrokarboner om fire år. (Illustrasjon: STATOIL)

– Statoils interne ambisjon er at utbyggingen på Gudrun kan være med og endre måten vi jobber på, sier Terje Masdal, Statoils prosjektdirektør for Gudrun, til Oilinfo.

Målet er å sørge for en mer bevisst holdning på hva som er nødvendig arbeidsomfang i et feltutbyggingsprosjekt.

– Når det gjelder Gudrun jobber vi internt med muligheten for å ytterligere redusere utbyggingskostnadene i prosjektet. Det krever nytenking og innsats i Statoil og hos våre samarbeidspartnere, forteller Masdal.

Dersom Statoil klarer å innfri sin egen, interne ambisjon, skal Gudrun koste to milliarder kroner mindre enn anslått i Plan for utbygging og drift (PUD), altså totalt 19 milliarder kroner.

Terje Masdal er Statoils prosjekt-
direktør for Gudrun.
(Foto: MAIKEN REE)

– Smarte løsninger
– I Gudrunprosjektet er vi ennå i en tidlig fase, og vi har hatt en god oppstart. Vi følger planlagt tidsskjema, og vi forventer å kutte kostnadene, i tillegg til å gjøre Gudrun enda bedre. I Statoil utfordrer vi våre egne interne, tekniske og administrative krav, og vi vil utfordre våre leverandører til forbedret kvalitet og produktivitet, sier prosjektdirektøren.

Han understreker at det er viktig at Statoils leverandører bidrar aktivt i dette forbedringsarbeidet for å realisere målet om å redusere kostnadene.

– Det er en utfordring å få dette til, men sammen med leverandørene har vi klart å ta bort en del av arbeidsomfanget, og flere av leverandørene har kommet opp med smarte løsninger, legger Masdal til.

Flere kontrakter gjenstår
Ennå gjenstår noen kontrakter på Gudrun, som trolig tildeles til neste år. De største, gjenstående kontraktene er fabrikasjon og installasjon av kraftkabel samt subsea tie-in.

I tillegg gjenstår de to mindre kontraktene som gjelder ferdigstillelse av rørlegging samt fjerning av eksisterende rør mot Sleipner. Hovedentreprenørene har imidlertid også kontrakter å tilby i tiden framover.

– I tillegg til de nevnte kontraktene skal materiell og utstyr kjøpes inn, men dette er noe hovedleverandørene har ansvar for, forteller Geir Bjaanes, Statoils anskaffelsesleder i Gudrun-prosjektet, til Oilinfo.

Nylig tildelte avtaler
Etter at Stortinget vedtok Plan for utbygging og drift (PUD) på Gudrun 16. juni i år, ble et renn av kontrakter tildelt til en rekke leverandører.

Den ferskeste kontrakten er en intensjonsavtale Statoil inngikk med Saipem for installasjon av rør til 230 millioner kroner.

I tillegg har bedriftene Salzgitter og Vallourec & Mannesmann fått kontrakten som gjelder fabrikasjon av rør, til en samlet verdi på 130 millioner kroner.

– Statoil har også inngått en intensjonsavtale med Bredero Shaw, som gjelder coating av rør til en verdi av 80 millioner kroner, forteller Bjaanes.

Følgende kontrakter/intensjonsavtaler har Statoil tidligere inngått på Gudrun:
– Understell til Aker Verdal til 500 millioner kroner
– Plattformdekk til Aibel til 2,7 milliarder kroner
– Transport og installasjon til Saipem til 250 millioner kroner
– Boligkvarter til Apply Leirvik til 250 millioner kroner
– Sleipner A-modifikasjoner til Aker Solutions til 900 millioner kroner

Bommer på fire av ti
Ny arbeidskultur på Gudrun, som er en ny feltutvikling på norsk sokkel, er ikke det eneste prosjektet der Statoil gjennomgår interne arbeidsprosesser. Fire av ti modifikasjonsprosjekt i selskapet går over tid eller kost.

Fakta om Gudrun:
– Gudrun skal bygges ut med en bunnfast plattform med stålunderstell på om lag 7.400 tonn.
– Plattformen får prosessanlegg for delvis behandling av olje og gass, før hydrokarbonene sendes videre i
rør til Sleipner.
– Gjennom en kabel fra Sleipner, skal plattformen på Gudrun motta strøm.
– Produksjonen på Gudrun skal starte i løpet av første kvartal i 2014, og feltet skal produsere rundt 150 millioner fat oljeekvivalenter.
– Boligkvarteret skal ha plass til 40 lugarer, og boring av 16 brønnslisser skal utføres av en mobil oppjekkbar rigg.
– Lisenspartnere i PL 025 er: Statoil (46,8 prosent), Marathon Petroleum (28,2 prosent) og GDF Suez (25 prosent).
– Funn på Gudrun ble gjort i 1974, og en av utfordringene på feltet er knyttet til størrelsen samt trykk og temperatur.

Under konferansen Offshore, Drift og Vedlikehold (ODV) i Bergen denne uken, opplyste direktør for undersøkelse og produksjon i Statoil, Hans Jakob Hegge, at selskapet tar en ny gjennomgang av interne prosesser for å snu denne trenden.

– Noe av grunnen til overskridelsen skyldes at vi ikke er tydelig nok i bestillingene, og vi må gjøre færre endringer underveis i prosjektet. Noen ganger er det mer lønnsomt å skyve på prosjektet, for å bruke mer tid på å studere andre løsninger, sier Hegge til Oilinfo.

Les også: Statoil bommer på 4 av 10

Valemon-kontrakter på vei
Gudrun er en av to pågående utbyggingsprosjekt Statoil har i sin feltutviklingsportefølje. Under Oljeindustriens landsforenings (OLF) årskonferanse torsdag, leverte statoilsjef Helge Lund Valemon-PUD til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) personlig.

Utbyggingen krever investeringer for rundt 20 milliarder kroner, og Valemon skal være i produksjon i 2014 og skal produsere 206 millioner fat oljeekvivalenter.

På Valemon gjenstår en rekke kontrakter å bli tildelt, men Heerema Contractors i Nederland har alt sikret seg en intensjonsavtale for transport og installasjon av understellet.

Les også: Valemon-PUD er levert

Luva og Dagny gjenstår
Sammen med Gudrun representerer de to nye feltutviklingsprosjektene investeringer for rundt 40 milliarder kroner på norsk sokkel.

Foruten Gudrun og Valemon, har Statoil to andre feltutviklingsprosjekt, som selskapet skal levere PUD på. De to er Luva i den jomfruelige delen av Vøringsbassenget i Norskehavet, og den andre er Dagny/Ermintrude nær Sleipner og Gudrun i Nordsjøen.

Foruten Luva og Dagny gjenstår flere undervannsutbygginger, men altså ingen store, nye feltutviklingsprosjekt.

Denne saken er hentet fra vårt nyhetsbrev PetroNews Weekend.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger