Publisert 9. mars 2007

Statoil avviser at de har etterkommet presset fra president Hugo Chavez og gitt fra seg kontrollen over eierandeler i Venezuela.,

petro.no og NTB

Det var NTB som tidligere i dag meldte at Statoil og flere internasjonale oljeselskap gitt fra seg kontrollen over Orinoco-feltene i Venezuela.

Men det er ikke sant, hevder informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i Statoil:

– Det er ikke noe nytt fra vår side i denne saken. Vi har ikke gitt fra oss kontrollen og er fortsatt i dialog med myndighetene i Venezuela, sier Aanestad til petro.no.

Venezuelas president Hugo Chávez ga tidligere i år de utenlandske oljeselskapene frist til 1. mai med å overlate kontrollen over fire oljefelter i Orinoco til venezuelanske myndigheter.

Statoil har investert milliarder av kroner og har en eierandel på 15 prosent i Sincor-prosjektet som hører til Orinoco-feltene. Franske Total eier 47 prosent og statsoljeselskapet Petróleos de Venezuela (PDVSA) 38 prosent av det samme prosjektet.

Chevron, Exxon Mobil, Conoco Philips og BP er engasjert i andre prosjekter på de fire feltene.

Chávez har understreket at oljeselskapene er velkomne til å fortsette som minoritetseiere, noe flere av dem nå har takket ja til.

Torsdag opplyste de amerikanske oljeselskapene ConocoPhillips og Chevron at de gikk med på kravet fra Chávez, og opplyste at det ville overlate kontrollen over to av de fire feltene til PDVSA innen 1. mai.

De fire Orinoco-feltene ventes å gi rundt 600.000 fat olje om dagen når de er ferdig utbygd, og er trolig verdt nærmere 200 milliarder kroner.

– Vi er selvsagt opptatt av å ivareta våre interesser på en best mulig måte, men har samtidig forståelse for at kravet fra myndighetene i Venezuela ligger innenfor deres rettigheter, sier Aanestad til petro.no

Statoils konsernsjef Helge Lund har tidligere vært klar på at Statoil ikke uten videre vil gi fra seg de lukrative eierandelene i Venezuela.

– Vi er ekstremt fokusert på å beskytte våre investeringer og verdier i Venezuela, sa Lund i midten av februar.

– Jeg forstår at myndighetene i Venezuela ønsker bedre kontroll over strategiske ressurser, men jeg forventer at de respekterer de avtalene som er inngått. Vi er i dialog med dem, sa Lund.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger