Publisert 4. februar 2000

Statoil og Wintershall har startet et strategisk samarbeid, noe som i denne omgang medfører endringer i flere lisenser på sokkelen.

Statoil og Wintershall har startet et strategisk samarbeid, som blir gjort til kjenne gjennom avtalen Statoil publiserer i dag. Der går det frem at Statoil har solgt seg ut av Brage-lisensen, samt at de selger seg ned i Gjøa og Vega. Dessuten kjøper Statoil seg inn i Edvard Grieg-lisensen.

Dette skriver Statoil i en melding.

Realiserer betydelig verdi
– Transaksjonen med det tyske olje- og gasselskapet Wintershall gir Statoil et nettoutbytte på 1.45 milliarder dollar, og er starten på et strategisk samarbeid mellom Statoil og Wintershall, heter det videre i meldingen.

Beløpet som skal betales av Wintershall inkluderer et betinget verderlag på 100 millioner dollar knyttet til produksjonen på Vega.

– Denne transaksjonen realiserer betydelig verdi for våre aksjeeiere, synliggjør verdien av porteføljen vår på norsk sokkel, og styrker Statoils økonomiske fleksibilitet ytterligere. Vi fortsetter arbeidet med å optimalisere porteføljen vår, investerer i kjerneområder og utnytte vår viktigste kompetanse for å støtte opp under vekststrategien, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

– Gjennom samarbeidet med Statoil tar vi et stort steg framover mot å realisere vekststrategien vår og utvide våre aktiviteter ved kilden. Dermed kan Wintershall bli en av de ledende produsentene i Norge og den globale porteføljen balanseres mer effektivt, sier Rainer Seele, styreleder i Wintershall.

Norsk sokkel fortsatt bærebjelke
Avtalen trer i kraft fra 1. januar 2013. Statoils produksjon fra de solgte lisensandelene i første halvår 2012 er 39 kboed. Avtalen forventes å bli fullført i andre halvdel av 2013, under forutsetning av godkjennelse fra myndighetene, skriver Statoil videre.

– Transaksjonen bidrar til å oppfylle viktige byggesteiner i Statoils strategi om å revitalisere norsk sokkel ytterligere med fat av høy verdi, og skape verdi gjennom aktiv porteføljeforvaltning.

– Norsk sokkel er og vil fortsatt være en bærebjelke for selskapet vårt. Ved å utvikle nye felt og øke oljeutvinningen, har vi ambisjoner om å fortsette å produsere mer enn 1,4 millioner fat oljeekvivalenter per dag i Norge i 2020. Denne transaksjonen tilrettelegger for en mer balansert portefølje på norsk sokkel og posisjonerer oss for ytterligere vekst, sier øystein Michelsen, Statoils konserndirektør for Utvikling og produksjon Norge.

Eier i alle omkringliggende lisenser
Michelsen mener at ved å gå inn i Edvard Grieg-lisensen (tidligere Luno) konsoliderer Statoil sin posisjon som den største aktøren på Utsirahøyden, da Statoil nå har eierandeler i alle funn i dette området: Johan Sverdrup, Edvard Grieg, Dagny og Ivar Aasen.

– Norsk sokkel er en olje- og gassregion i verdensklasse, og med et gigantfunn som Johan Sverdrup har Utsirahøyden vist seg å være ett av de mest prospektive områdene. Tilføyelsen av Edvard Grieg til porteføljen styrker vår industrielle posisjon for langsiktig verdiskapning i dette området ytterligere. Utvikling av Utsirahøyden blir en av de største oppgavene for Statoil i flere tiår framover, sier Michelsen.

Intensjonsavtaler
Som en del av transaksjonen har Statoil og Wintershall undertegnet intensjonsavtaler (MoU) for å skape en bredere plattform for samarbeid, blant annet prosjekter og forskning innen økt oljeutvinning (IOR).

– Disse avtalene er starten på et langsiktig strategisk og teknologisk samarbeid mellom våre to selskaper. Sammen skal vi utvikle ny kompetanse og teknologier for å øke verdiskapningen på norsk sokkel og internasjonalt, sier Lund i pressemeldingen.

– Gjennom forskningssamarbeidet for å øke utvinningen fra oljefelt og undersøke bruk offshore av innovative teknologier utviklet av Wintershall og BASF ønsker vi å øke verdiskapningen, sier Seele.

I tillegg er partene blitt enige om å samarbeide innen forskning på ukonvensjonelle hydrokarbonforekomster. Som en del av dette samarbeidet får Statoil 49 prosents andel i Wintershall-lisensene Rhineland og Ruhr i Tyskland.

Skifter på Brage
Som en del av avtalen overtar Wintershall operatørskapet for oljefeltet Brage.

– Gjennom ambisjonen om å bli ny operatør for Brage tar vi et stort steg framover i satsingen på å øke Wintershall-operert produksjon i Norge. Vi ønsker å være aktiv og investere på norsk sokkel på lang sikt, etablere oss som partner og påta oss ansvar. Wintershall fokuserer på hele E&P-levetiden. Vi har tro på potensialet som norsk sokkel utgjør, sier Bernd Schrimpf, administrerende direktør for Wintershall Norge AS.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger