Publisert 26. april 2007

Statoil og tre andre oljeselskaper underskrev onsdag en avtale med Venezuelas regjering om nasjonalisering av tungoljeprosjektet i Orinoco.

NTB

Statoil, Chevron, BP og Total signerte onsdag avtalen som gir Venezuelas regjering majoritetskontroll over fire lukrative tungoljeprosjekter. Fra før har Exxon Mobil skrevet under avtalen. Det sjette selskapet som er involvert i tungoljeprosjektene, amerikanske ConocoPhillips, har hittil valgt å ikke signere avtalen med energiminister Rafael Ramirez.

Informasjonssjef Rannveig S. Stangeland i Statoil understreker at avtalen er en formalisering av at kontrollen med Sincor-prosjektet, der Statoil har en eierandel på 15 prosent, skal overføres til det statlige oljeselskapet PDVSA.

– Dette er en formalisering av at PDVSA nå får det operative ansvaret for Sincor-prosjektet, sier Stangeland til NTB.

Feiring 1. mai
I februar kunngjorde Venezuelas president Hugo Chávez at de utenlandske oljeselskapene i Venezuela enten måtte føye seg etter hans avgjørelse om å nasjonalisere oljeprosjektene, eller forlate landet.

Selskapene som er involvert i Orinoco er Venezuelas statlige oljeselskap PDVSA, som nå får operativt ansvar, samt Statoil, Exxon Mobil, BP, Chevron, Total og ConocoPhillips. Chávez krever at selskapene overlater kontrollen til PDVSA innen 1. mai, og at de har frist til 26. juni med å forhandle om detaljene i overtakelsen.

Amerikanske ConocoPhillips har hittil ikke signert avtalen. Ramirez gjorde det klart onsdag at staten overtar oljeselskapets virksomhet dersom selskapet ikke signerer innen 1. mai. Dialogen er åpen fram til da, sa Ramirez.

Han la til at 1. mai blir en dag som skal feires.

– God dialog
Statoil er allerede i dialog og forhandling med venezuelanske myndigheter angående Statoils eierandel i tungoljeprosjektet. Det norske oljeselskapet har investert over 1 milliard dollar i Venezuela, men etter at Chávez varslet nasjonalisering av oljeprosjektene, er det blitt jobbet intenst med å sikre kompensasjon når eierandelene reduseres.

– Vi har en god dialog og legger til grunn at vi får i stand kompensasjon for reduserte eierandeler, sier Stangeland som ikke vil spekulere i det endelige resultatet av oljesirkuset i det søramerikanske oljelandet.

– Risikerer Statoil å miste hele sin eierandel i prosjektet?

– Myndighetene har hele tiden sagt at Sincor skal omgjøres til et såkalt mixed company med en majoritetsandel på 60 prosent, men vi har en god dialog med myndighetene, sier Stangeland.

Skeptiske eksperter
Orinoco-området har noen av verdens største oljereserver. Men Venezuelas nasjonaliseringsprosess kan på lang sikt bety lavere effektivitet og fare for mindre oljeproduksjon, advarer analytiker Roger Tissot i det Washington-baserte PFC Energy og analytiker Fadel Gheit i Oppenheimer & Co i New York.

De to mener at de utenlandske selskapene vil vente og se hvordan det går etter nasjonaliseringen, og at det neppe blir foretatt noen særlige investeringer i mellomtiden.

Samtidig er prosjektene mer avanserte enn vanlige oljeprosjekter på grunn av de geologiske forholdene.

Videre kan produktiviteten bli redusert fordi det ifølge Reuters er fare for at Chávez vil bruke inntektene på sosiale programmer i stedet for å reinvestere i feltene.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger