Publisert 6. november 2006

Statoil har kjøpt andeler i to funn og ett leteprospekt i Mexicogolfen for seks milliarder kroner.

Ill.: Statoil

Statoil har kjøpt andelene i den amerikanske delen av Mexicogolfen fra Anadarko for 901 millioner amerikanske dollar, eller om lag seks milliarder norske kroner.

– Denne avtalen passer utmerket inn i vår strategiske satsing i Mexicogolfen og bygger videre på vårt siste oppkjøp av andeler fra Plains, sier konsernsjef Helge Lund.

Avtalen omfatter:

*Det Nexen-opererte Knotty Head-funnet, hvor Statoil får en andel på 25 prosent

*Det Chevron-opererte Big Foot-funnet, hvor Statoil får en andel på 27,5 prosent, inkludert andelen på 12,5 prosent selskapet eier fra før

*Det Chevron-opererte leteprospektet Big Foot North, hvor Statoil får en andel på 27,5 prosent, inkludert andelen på 12,5 prosent selskapet eier fra før.

– Sterk posisjon
I september i år kjøpte Statoil andeler fra Plains Exploration & Production (NYSE:PXP) i Big Foot, Big Foot North og Caesar, lokalisert i Greater Tahiti- og Walker Ridge-områdene. Andelene som er omfattet av avtalen med Anadarko befinner seg også i disse områdene.

– På mindre enn to år har vi utviklet en sterk dypvannsposisjon i Mexicogolfen. Vår erfaring og sterke teknologibase fra norsk sokkel gjør oss godt rustet til å håndtere framtidige utbygginger i Mexicogolfen. Vi har en ledende posisjon som operatør av undervannsfelt og vi kan vise til gode resultater innen økt oljeutvinning, noe som vil bidra til å skape verdier i vår satsing i Mexicogolfen, sier Lund.

Øivind Reinertsen, direktør for Statoils aktiviteter i Mexicogolfen, sier Statoil er godt posisjonert i sentrale dypvannsområder.

– Vi har nå andeler i 11 funn, inkludert Tahiti-feltet som er under utbygging. Med denne avtalen har vi føyd et interessant nytt funn til vår portefølje og vi har fått et solid fotfeste i Big Foot og Big Foot North, sier Reinertsen.

Funnet Knotty Head ligger nær Chevron-opererte Tahiti og Tonga, hvor Statoil har en andel på 25 prosent i begge. Knotty Head ligger også nær det Shell-opererte Caesar-funnet, hvor Statoil har en andel på 17,5 prosent.

Big Foot-funnet ligger i den samme geologiske trenden som Tahiti og Caesar, og nær de Chevron-opererte Jack- og St Malo-funnene i Walker Ridge-området. Statoil har en andel på 25 prosent i Jack og 6,25 prosent i St Malo.

Big Foot og Knotty Head er ventet å komme i produksjon etter 2010, avhengig av utbyggingsløsninger.

Endelig ikrafttreden av avtalen og betaling ventes å finne sted i første kvartal 2007, med forbehold om eksisterende rettighetshaveres forkjøpsrett og øvrige vanlige ikrafttredelsesforhold. Partene diskuterer muligheten for å effektuere transaksjonen som et joint venture-arrangement i stedet for salg.

Internasjonal vekst
Vekst internasjonalt er viktig for de norske oljeselskapene fordi forekomstene på norsk sokkel etter hvert avtar, og det som er igjen er dyrere å få opp.

Ifølge Aftenposten i forrige uke leder Statoil kraftig i forhold til Hydro når det gjelder jakten på nye oljeressurser i utlandet. Det er ventet at Statoil rundt 2010 kan øke produksjonen i utlandet med rundt regnet 200.000 fat per dag i forhold til dagens nivå.

Ifølge Aftenposten vil det være dobbelt så mye som det ser ut til at Hydro vil være i stand til på samme tid.

Nå produserer Statoil cirka 170.000 fat olje og gass hver dag i utlandet.

Oppkjøps-nyhetene mandag morgen førte Statoil-aksjen oppover på Oslo Børs. Etter et par timers handel lå Statoil-aksjen 0,59 prosent i pluss, melder NTB.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger