Statoil kjøper seg inn i gigantfelt

Statoil og Petrobas har inngått avtale om at Statoil kjøper Petrobras’ eierandel på 66 prosent i lisens BM-S-8 i det svært produktive Santos-bassenget utenfor kysten av Brasil. Kjøpet omfatter en betydelig del av oljefunnet Carcará, et av de største funnene i verden de siste årene.
Publisert 29. juli 2016

Carcará ble funnet i 2012 i den samme geologiske trenden som det nærliggende Lula-feltet og Libra-området. Det er et funn i verdensklasse med olje av høy kvalitet på omkring 30° API, i tillegg til gass i et tykt reservoar med svært gode egenskaper. Statoil anslår de utvinnbare volumene i BM-S-8-lisensen til mellom 700 og 1.300 millioner fat oljeekvivalenter.

I tillegg til Carcará-funnet har BM-S-8 et letepotensial som kan potensielt kan øke ressursbasen betydelig. Lisensen er i siste letefase med én gjenværende forpliktet brønn å bore innen 2018.

“Gjennom dette kjøpet får vi tilgang til et funn i verdensklasse, og vi styrker vår posisjon i Brasil, som er et av Statoils kjerneområder med stor ressursbase og hvor vi kan utnytte vår teknologi og kompetanse til å skape verdier. Carcará-feltet vil øke vår internasjonale produksjon fra 2020-årene og framover betydelig. Vi utvikler en sterk brasiliansk virksomhet med en bred portefølje, betydelig produksjon, store letemuligheter, og et svært godt utgangspunkt for langsiktig verdiskapning og framtidig kontantstrøm, sier Statoils konsernsjef Eldar Sætre.

Eldar Sætre, Statoil
Konsernsjef i Statoil, Eldar Sætre. (Foto: Statoil)

Betaler 21 milliarder
Den samlede kjøpesummen er 2,5 milliarder USD (ca 21 mrd NOK). Halvparten vil bli betalt ved sluttføring av transaksjonen, mens resten vil bli betalt når bestemte milepæler er nådd. Disse er delvis knyttet til lisenstildelingen, men hovedsakelig til framtidig unitisering av Carcará. Transaksjonen trer i kraft 1. juli 2016. Sluttføring av transaksjonen forutsetter at vanlige betingelser, blant annet godkjennelse fra partnerne og myndigheter, blir oppfylt.

Statoil og Petrobras diskuterer også et langsiktig strategisk samarbeid, konsentrert rundt Campos- og Espírito Santo-bassengene, samt nytt samarbeid innen gass- og teknologiprosjekter i Santos-bassenget.

Nyhetsbrev fra Petro.no

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger