Publisert 4. februar 2000

Statoil har gransket seg selv etter å ha tapt brønnbarrierer i en problembrønn på Gullfaks C hele tre ganger under et halvt år. Nå foreligger rapporten hvor Statoil kritiserer seg selv.

Rapporten om tap av utblåsningsbarrierer på Gullfaks C, er nå ferdig.
(Foto: øYVIND HAGEN/STATOIL)

Ustabilt trykk fra reservoaret på Gullfaks, har gjort boring på feltet utfordrende. 19. mai ble utblåsningsventilen (BOP) aktivert i brønnen 34/10-C-06A, noe som førte til at 89 ansatte ble evakuert. 143 borearbeidere ble igjen for å gjenopprette trykkontroll.

Måneden før, 30. april, ble BOP utløst i samme brønn, og 23. desember i fjor gikk alarmen for første gang da utblåsningsbarrieren sviktet på grunn av et brønnspark i problembrønnen.

Rapporten klar
Den første hendelsen ble ifølge Petroleumstilsynet (Ptil) karakterisert som den alvorligste av i alt 22 brønnhendelser på norsk sokkel i 2009.

Les også: Gullfaks C: Statoils problembarn

Tap av utblåsningsbarrierer i samme brønn hele tre ganger, framprovoserte en granskning. Statoil har nå endelig avsluttet arbeidet og rapporten foreligger. Ifølge Statoils sjef for norsk sokkel, øystein Michelsen, er deler av innholdet i rapporten kritisk til Statoils framgangsmåte.

– Det er klart at når vi har fått en slik situasjon, er det noe som kunne vært gjort annerledes i forkant, men når situasjonen først oppsto, ble den håndtert på en god måte, sier Michelsen til Dagens Næringsliv.

Bellona kritisk
Etter tap av utblåsningsbarriere i brønnen i mai, måtte produksjonen på feltet stenges, og Statoil jobbet på spreng for å gjenopprette kontroll i brønnen. Etter flere sementoperasjoner og plugging av brønnen, gjenopptok Statoil produksjon på feltet 14. juli.

Bellona stilte seg kritisk til gjenopptatt produksjon, fordi de mente trykket var altfor høyt. Bellonas fagavdeling iverksatte egne undersøkelser vedrørende brønnhåndteringen på Gullfaks C, noe som førte til en egen rapport.

Her hevder Bellona at trykket under den mest kritiske fasen i problembrønnen, kan ha vært opptil 65 bar. Ventilene er designet for å tåle 70 bar. Ifølge Bellona skal trykket ha vært 40 bar, like før produksjon på Gullfaks C ble gjenopptatt.

– Det har vært en del forhold som indikerer at lekkasje også kan skyldes trykk fra reservoaret, at hydrokarboner migrerer på utsiden av brønnbanene, uttalte Gørild Kjetland, energi- og ccs-rådgiver i Bellona, til PetroNews.

Les også: – Uansvarlig av Statoil å gjenoppta produksjon

Artikkelen er hentet fra Petro. Både Petro og Oilinfo er en del av mediehuset PETROmedia.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger