Publisert 26. april 2007

Statoil stanser gass- og væskeproduksjonen fra Kvitebjørn-feltet i Nordsjøen i flere måneder. Dermed ryker selskapets produksjonsmål for 2007, uten at det bør være noen stor overraskelse.

Av: Torstein Schjølberg

Det framgår av en melding Statoil har sendt ut torsdag.

Produksjonen fra Kvitebjørn-feltet har vært redusert siden desember i fjor for å sikre forsvarlig boring av gjenstående brønner. Forlengelsen av boreprogrammet har resultert i ytterligere trykkfall i reservoaret.

Nå må feltet stenges ned fra 1. mai for blant annet å hindre videre trykkfall.

Produksjonskapasiteten på Kvitebjørn er ifølge Statoil 190.000 fat oljeekvivalenter (oe) per dag, og selskapet forventer at produksjonen først vil starte opp igjen i løpet av 4. kvartal 2007.

Problemene på Kvitebjørn innebærer at Statoil nå må revidere sine tidligere angitte produksjonsmål, og selskapet vil ifølge meldingen legge fram en ny prognose i løpet av uke 19.

Kutt i produksjonsmål
Etterat Kvitebjørn-feltet kom i produksjon i slutten av 2004, har Statoil ikke vært i nærheten av å utnytte produksjonskapasiteten på feltet. I 2005 ble det produsert om lag 123 000 fat oe, og i 2006 nådde selskapet 160.000 fat oe, dvs godt under kapasiteten på 190.000 fat oe.

At produksjonen på Kvitebjørn ville bli enda lavere i 2007 bør ikke være noen overraskelse for selskapet, ettersom problemene på feltet har vært kjent siden desember i fjor.

Likevel holdt Statoil-sjef Helge Lund så sent som 12. februar i år fast på Statoils samlede produksjonsmål på 1,3 millioner fat oe per dag i 2007. Men i vanlig stil garderte han seg.
– Et veldig krevende mål, men oppnåelig. Likevel er det mer sannsynlig at vi havner under enn over målet, sa Lund.

Nedjustering av produksjonsmålene er ikke den første Statoil foretar for inneværende år. Tidligere har selskapet angitt anslag for produksjonen på 1,4 millioner fat oe i gjennomsnittlig dagssproduksjon, for senere å nedjustere til 1,3 millioner fat oe.

Rettighetshaverne i Kvitebjørn er Statoil med 43,55 prosent, Petoro (30%), Hydro (15%), Shell (6,45%) og Total (5%).

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger