Statoil med redusert omsetning

Konsernsjef i Statoil, Eldar Sætre. (Foto: Statoil)
Publisert 30. april 2015

Statoil leverer blodrøde tall.

Omsetningen til Statoil gikk ned med 28 prosent i første kvartal sammenlignet med samme periode i fjor. Selskapet melder om en omsetning på NOK 121,5 milliarder, ned fra NOK 169,6 milliarder i 2014.

Resultat før renter og skatt falt 50,22 prosent i 1. kvartal; fra NOK 46 milliarder i 2014 til NOK 22,9 milliarder i år.

Statoil skylder på væske- og gasspriser

Ifølge Statoil er dette et resultat av det betydelige fallet i væskepriser, lavere europeiske gasspriser og økte avskrivninger og driftskostnader. Økningen i avskrivninger og driftskostnader skyldtes i hovedsak oppstart av nye felt og opptrapping av produksjon, og var også påvirket av styrking av USD.

Justert driftsresultat etter skatt var NOK 7 milliarder, sammenlignet med NOK 15,8 milliarder i samme periode i fjor. Statoils driftsresultat i første kvartal 2015 var påvirket av betydelige regnskapsmessige nedskrivninger av eiendeler på NOK 46,1 milliarder. Nedskrivningene knytter seg i all hovedsak til ukonvensjonelle landbaserte eiendeler i USA. Nedskrivningene er en følge av en justering av selskapets langsiktige økonomiske planforutsetninger.

– Som en følge av usikkerheten i råvaremarkedene tar vi en mer forsiktig tilnærming. Det er viktig å opprettholde et solid grunnlag for våre beslutninger. Den underliggende kvaliteten på eiendelene og driften er uendret, sier Statoil-sjef Eldar Sætre.

Reduserte felt- og modifikasjonskostnader på norsk sokkel

Statoils egenproduksjon i første kvartal var 2.056 millioner foe per dag, sammenlignet med 1.978 millioner foe per dag i samme periode i 2014. Produksjonsøkningen var et resultat av oppstart og opptrapping av produksjonen på ulike felt, samt høyere gassalg fra norsk sokkel sammenlignet med første kvartal 2014. Egenproduksjonen utenfor Norge var 759 tusen foe per dag.

– Vi fortsetter å levere på kostnadseffektiviseringsprogrammene våre og vi arbeider systematisk for å forbedre sikkerheten. Jeg er fornøyd med at vi ser reduserte felt- og modifikasjonskostnader på norsk sokkel og fallende driftskostnader målt i USD per fat internasjonalt, samt forbedret boreeffektivitet. Vi har en solid finansiell posisjon. Styret har besluttet å utbetale et utbytte på NOK 1,80 per aksje for kvartalet, sier Sætre.

I årets tre første måneder var Statoils kontantstrøm fra driften NOK 29,1 milliarder, sammenlignet med NOK 55 milliarder i første kvartal 2014. Reduksjonen var hovedsakelig et resultat av prisnedgang, delvis motvirket av lavere skattebetalinger i første kvartal 2015. Statoil leverte en positiv netto kontantstrøm etter investeringer, vederlag fra salgstransaksjoner og betaling av utbytte i første kvartal 2015. Ved utgangen av kvartalet økte konsernets justerte netto gjeldsgrad til 24 prosent, påvirket av nedskrivninger og endringer i valutakurs.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger