Publisert 4. februar 2000

For å få tid og kapasitet til å ta seg av de nye, store funnene på norsk sokkel, har Statoil besluttet å rydde i kjelleren. Centrica tar med seg mye, men det er bare en del av den Store Planen.

VIKTIG GUD: Heimdal er såpass viktig at Statoil beholder
operatørskapet. Det samme gjelder ikke for mye annet
(Foto: Statoil)

Statoil kunngjorde i dag at selskapet selger seg ned i tre og ut av fem lisenser på norsk sokkel; alt til britiskættede Centrica .

Det er store skritt å ta, selv for en sokkelkjempe som Statoil, men det er fortsatt en del av selskapets større plan for porteføljeoptimalisering; en prosess som allerede har pågått i noen år. Nedsalg i kanadiske oljesandsprosjekter, nedsalg i det brasilianske Peregrino-feltet og et stort nedsalg i Gassled er bare noen få eksempler på hva Statoil selv kaller et økt fokus på «verdiskapning og kapasitetsøkning på norsk sokkel; en av verdens mest attraktive olje- og gassregioner».

økt hjemmefokus
– Denne transaksjonen (med Centrica, red.) bekrefter verdien av våre eiendeler i Norge, og hvordan vi kan skape merverdi gjennom økt fokus på norsk sokkel. Skrugard-funnet i Barentshavet og de gigantiske funnene i Aldous/Avaldsnes beviser det fortsatt store vekstpotensialet på norsk sokkel, sier Statoil visepresident for utbygging og produksjon i Norge, øystein Michelsen, i en kommentar.

Statoil har et uttalt mål om å bli bedre kapitalisert, mer teknologifokusert oppstrømsselskap, og det er dermed naturlig at det setter ut verdifulle eiendeler som havner litt på siden av hovedmålet. Funn som Aldous/Avaldsnes er kanskje kommende pengemaskiner, men skal det bli fullt utnyttet kreves stor innsats i forkant, både på kompetanse- og kapasitetsfronten. Det er dette Statoil nå vil få til.

Veloverveide salg
Under avtalen kjøper Centrica 19% i Kvitebjørn-feltet, 13% i Valemon, 10% i Heimdal, 28,9% i Vale (og blir operatør), og 10% i Skirne. Selskapet kjøper også 40% i øst Frigg/Gamma/Delta -funnene (og blir operatør), 37,9% i Rind og 50% i Fulla.

Statoil fortsetter altså som operatør av Kvitebjørn og Valemon, ettersom disse begge er av stor betydning for både gassproduksjon og fremtidige utbygginger på norsk sokkel.

Selskapet vil også beholde roret på Heimdal, men selger seg helt ut av Vale, Frigg Gamma Delta og Fulla. Dette fordi Heimdal er av stor betydning på eksportsiden, mens Vale og Skirne «faller utenfor selskapets strategiske fokus». Statoil sier også at Fulla og Frigg Gamma Delta er i tidligfase, og slik sett vil kreve betydelig fokus og ressurser for å bli realisert. Derfor mener Statoil det er bedre at disse to blir overtatt av en «regionsfokusert aktør»; Centrica.

Statoil sier at ingen av selskapets ansatte vil bli påvirket av endringene, og ingen vil bli oppsagt.

Går alt i orden med tanke på myndighetsgodkjenning, skal salget være effektivt gjennomført første januar 2012.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger