Publisert 4. februar 2000

– De kopierte produktet vårt, sier administrerende direktør for Blafro. Etter at FMC fant utmattingsproblemer og utviklet en ny versjon av heave arrestor, skal Statoil ha kuttet Blafro.

GJøA: FMC skal ha brukt en teknologi for teleskopskjøter av stigerør på Gjøa. Denne skal ifølge Blafro være stjålet av dem. Foto: INGER JOHANNE STENBERG

Statoil skal ha brukt leverandør Blafros heave arrestor under 36 boreoperasjoner, men etter at FMC påpekte utmattingsproblemer ved enheten droppet Statoil Blafro. Før enheten ble tatt ut av bruk skal FMC hatt en ny type enhet klar på trappene.

– Statoil ga FMC tilgang til alt om teknologien vår. De kopierte produktet vårt, og vi ble dumpet, sier administrerende direktør for Blafro, Ola Blakseth, til Teknisk Ukeblad .

Blakseth forteller videre at FMC skal hatt klart et erstatningsprodukt før de kuttet ut Blafro, og at det er derfor selskapet nå vil saksøke Statoil for å ha stjålet teknologien.

Opplyst departementet
I begynnelsen av januar skal Blafro etter det Teknisk Ukeblad kjenner til, ha sendt et brev til Olje- og energidepartementet hvor de informerer om at de vil saksøke Statoil. Departementet skal ikke ha svart på brevet.

Blakseth forteller at Statoil er med å presse selskapet ut av markedet ved å stjele ideene deres.

– De får FMC til å bygge våre teknologier. Statoil er mektige, og selv om vi har tatt patent på teknologien blir vi overkjørt. Når juristene begynner å pirke i dette sitter vi igjen som taperne, sier Blakseth.

Vært brukt lenge
Han mener at siden Statoil har en eksisterende rammeavtale med FMC var det enklere å benytte seg av denne enn å fortsette samarbeidet med Blafro. Statoil på sin side hevder at heave arrestor-teknologien, eller teleskopskjøter for bruk på stigerør, har vært brukt i industrien lenge.

– Det eksisterer mange løsninger og patenter for dette. Flere aktører har vurdert løsninger for tilsvarende teleskopskjøter for bruk på work-over risere, blant annet Blafro og FMC. Og FMC gjorde tilbake i 1994 en studie for Statoil for slik teleskopskjøt for work-over risere, sier informasjonsdirektør i Statoil, Jannik Lindbæk jr. til Teknisk Ukeblad.

Lindbæk jr. forteller videre at det var behov for Statoil å ha en leverandør som har systemansvar for stigerørssystemet.

– Blafros produkt vil alltid være en del av et større system, og Statoil ba derfor FMC om å se på mulighetene for å ta inn Blafro som en komponent i deres system. FMCs analyse viste at Blafros heave arrestor ikke tilfredsstilte kravene til utmatting. Og en uavhengig tredjepart, selskapet Validus, verifiserte resultatene som viser at teknologien har begrenset utmattingslevetid, sier Lindbæk jr.

Han forteller videre at både Statoil og FMC var av den oppfatning at den nye løsningen ikke gjorde inngrep i Blafros patent.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger