Publisert 4. februar 2000

Arktiske strøk lokker ikke bare i russiske og norske farvann, nå vil Statoil igjen ta turen til Grønland. Denne gangen får de selskap av Shell.

Forrige gang Statoil boret på Grønland var det uten hell. Den gangen var det prospektet Fylla som var målet, men Statoil og partnerne Phillips Petroleum Greenland, DONG Grønland og Nunaoil måtte innse at brønnen var tørr.

Det var i 2000, nå har det gått ti år, og Statoil ser igjen mot Vest-Grønland.

– Vi har søkt om lisens nå i mai, med Shell som operatør, forteller Statoils mann i London, Kai Nielsen, til Oilinfo.

Amerikanske giganter
Nielsen understreker at de ikke kan gå ut med hvor mange lisenser, og hvor disse befinner seg da informasjonen ennå ikke er offentlig. Statoil og Shell er ikke de eneste som kaster seg på Grønnlandsbølgen. Skotske Cairn Energy satser nesten to og en halv milliard kroner på oljeleting utenfor Grønland, og flere av verdens store oljeselskaper følger utviklingen nøye.

Ifølge Berlingske Tidende skal nå også ExxonMobil, Chevron og DONG være interessert i havområdene utenfor vestkysten av Grønland. Disse har alle lisenser i området, men har ennå ikke besluttet å bore.

U.S. Geological Survey har anslått at det kan være så mye som 50 milliarder fat oljeekvivalenter utenfor Grønland, det tilsvarer omkring to års europeisk forbruk. 17 milliarder av disse skal etter signede befinne seg i Baffinbukta.

Vil finne olje
Statoils leteboring på Fylla skal ha kostet omkring 320 millioner kroner, men endte som nevnt i grus. Pågangsmotet er derimot ikke svekket, og sammen med Shell har de nå i mai søkt om lisens for leting og utvining i Baffinbukta vest for Grønland.

Skotske Cairn har foreløpig tillatelse til å bore to letebrønner ved Grønland i år, i tillegg har selskapet søkt om ytterligere to letebrønner. Kai Nielsen tror Statoil har svært gode forutsetninger for å bore i havstrøkene utenfor den tidligere danske kolonien.

– Vi er vant til å bore i nordlige områder, og vi har jo tidligere også boret på Fylla, sier Nielsen til Oilinfo.

– Hva håper dere å finne?

– Vi vil jo helst finne olje, å finne gass vil være problematisk, med tanke på manglende infrastruktur, sier Nielsen.

Det er ifølge amerikanske geologer flere steder oppdaget olje som pipler ut av bergveggene på vestkysten av Grønland. Det er noe av denne oljen de nå også håper å finne under havet. Området i bukten som Statoil har søkt om lisens i, skal ifølge Nielsen være godt egnet for boring. Det er åpent vann om sommeren, og begrenset med isproblemer på vinteren. Statoil holder allerede på med utvinning av gass i arktiske strøk, og er også med som partner i det mye omtalte Shtokmanfeltet nord for Russland.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger