Publisert 4. februar 2000

Statoil selger deler av rørledningen Gassled til tyskere, kanadiere og arabere.

Gassled eier gasstransport- og prosesseringssystemet for gass i Norge. Statoil selger nå 24,1 prosent av sin andel i gassled til selskapet Solveig Gas Norway. Dette er et holdingselskap som eier av Canadian Pension Plan Investment Board (45 prosent), tyske Allianz Capital Partners (30 prosent) og Infinity Investments SA (25 prosent), som er eid av Abu Dhabi Investment Authority.

Statoil får 17,35 milliarder norske kroner for andelen, og sitter igjen med en andel på fem prosent i Gassled etter transaksjonen.

– Transaksjonen bidrar til en ytterligere strømlinjeforming av Statoils portefølje. Nedsalget er en del av vårt arbeid for å øke kapitaleffektiviteten og dermed verdiene for våre aksjonærer, sier Statoils konserndirektør for Foredling, markedsføring og fornybar energi, Eldar Sætre, i en pressemelding.

Gassled frakter gass fra norsk sokkel til Storbritannia og det kontinental-Europa. Statoil selger seg ut for å frigjøre kapital til andre investeringer som gir høyere avkastning for Statoil.

Utvinning og forsyning av norsk gass vil fortsatt være svært sentralt for Statoil, og selskapet vil også i fremtiden være den største skiperen av gass i Gassled.

Transaksjonen er foreløpig ikke godkjent av Olje- og energidepartementet og Finansdepartementet.

– Pålitelig, sikker og kostnadseffektiv operasjon av systemet er helt sentralt for å sikre fortsatt interesse for norsk gass blant europeiske forbrukere. For å sikre dette er vi fullt ut innstilt på å fortsette som teknisk tjenesteleverandør for mesteparten av transport- og prosesseringssystemet og med det ha ansvar for den daglige drift og vedlikeholdsoppgavene, sier Sætre.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger