Statoil skal behandle oljesand og arktisk utvinning

Publisert 14. mai 2013

I ettermiddag/kveld holder Statoil generalforsamlig, der to punkter på programmet er forslag fra aksjonærer som vil endre på Statoils oljesandsatsing og global arktis-tilstedeværelse. Statoil-styrets innstilling møter påstander om at selskapet ikke vil holde seg til togradersmålet.,Statoils generalforsamling avholdes i ettermiddag fra klokken 17.00, der en rekke punkter står på dagsorden. Blant annet er det to forslag til beslutning fra aksjonærer. Disse forslagene går på oljesand i Canada, og på oljevirksomhet i isfylte arktiske farvann.

Arktisk forslag

«Petroleumsvirksomhet i isfylte farvann er ikke tillatt i Norge, blant annet på grunn av manglende teknologi og kapasitet for å

rydde oljesøl i is. Statoil skal derfor heller ikke operere i isfylte farvann i andre deler av Arktis» , heter det i ett av forslagene. Statoils styre har gitt respons, i form av en innstilling om å stemme i mot forslaget. Blant annet heter det følgende:

– Siden 1980 har Statoil på en sikker måte boret over 100 brønner i Arktis og subarktiske områder. Selskapet har flyttet seg nordover skritt for skritt etterhvert som kompetansen, erfaringen og teknologien vår har økt. I de senere år er det opprettet en egen forsknings- og utviklingsavdeling som skal fokusere spesielt på teknologiutvikling for Arktis. Dette kommer i tillegg til samarbeidet med industrien, forskningsmiljøene og myndigheter om teknologiutvikling for fremtidens behov.

– Økt energibehov
Videre heter det i innstillingen fra styret at «Letearealer i resten av Arktis omfatter 66 lisenser utenfor Alaska, ett i den kanadiske delen av Beauforthavet og tre partneropererte lisenser i Baffinbukta på Vest-Grønland.»

Og:

«I mai 2012 undertegnet Statoil og Rosneft en samarbeidsavtale om felles leting offshore i grenseområdene mellom Russland og Norge. Partnerne skal sammen lete i Perseevsky-lisensen i den russiske delen av det sentrale Barentshavet, og tre lisenser – Kashevarovsky, Lisyansky og Magadan-1 – nord for Sakhalinøya i Okhotskhavet. De fire offshorelisensene dekker et område på over 100.000 kvadratkilometer».


Før konklusjonen om å stemme imot forslaget, peker Statoil på økt folketall, og økt energibehov i fremtiden.

– Styret står fast ved at verdens økende folketall og økt levestandard i utviklingslandene vil drive fram fortsatt økende energietterspørsel. Man anslår at områdene nord for Polarsirkelen inneholder en femtedel av verdens uoppdagede, teknisk utvinnbare olje- og gassressurser. De kan dermed bli en betydelig bidragsyter til energiforsyningen i flere tiår fremover. Tilgang til nye letearealer, deriblant områder i Arktis, er avgjørende for selskapets ambisjoner ut over 2020, heter det.

Går i mot oljesand-forslag

Også i oljesand-forslaget, instiller Statoils styre på å stemme imot. Forslaget fra aksjonæren er som følger:

“Det er ikke i aksjonærenes langsiktige interesse at Statoil fortsetter med utvinning av tjæresand. Minst 2/3 av verdens kjente fossile ressurser må bli liggende i bakken om vi skal ha 50 % mulighet til å nå den internasjonale målsettingen om at global middel-temperatur ikke skal øke mer enn 2 grader over før-industrielt nivå. Svært høye
klimagassutslipp, usikker økonomi, lokal miljørisiko og brudd på lokale urfolks grunnlovsfestede rettigheter gjør utvinning av tjæresand til en uakseptabel strategisk satsning.»

Statoils respons beveger seg inn på samme argument som på Arktis-forslaget. Nemlig økende energibehov:

– Styret står fast ved at verdens økende folketall og økt levestandard i utviklingslandene fortsatt vil drive fram økende

energietterspørsel. I følge det internasjonale energibyrået vil ukonvensjonell oljeproduksjon på verdensbasis stige til ti millioner fat per dag i 2035, skriver Statoil i sin innstilling.

– 3,6 grader – ikke 2

Dette svaret har fått reaksjoner, og enkelte mener at Statoil legger seg på et nivå som er langt dårligere enn det uttalte togradersmålet.

– Det er riktig at produksjonen av ukonvensjonell olje, ifølge IEAs «New Policies»-scenario, vil stige til 10,4 millionar fat per dag i 2035 (side 107 i World Energy Outlook 2012). Av dette vil 4,3 millionar fat komme fra canadisk oljesand, skriver Lars-Henrik Paarup Michelsen på nettsiden energiogklima.no.

– Men det Statoil-styret ikke nevner er dette, fortsetter han, og lister opp tre punkter:

– I «New Policies»-scenarioet legger IEA til grunn en gjennomsnittlig temperaturøkning på 3,6 gradar.
– I «New Policies» er forventet oljeetterspørsel i 2035 hele 20 prosent høyere enn i det scenarioet som har kurs mot togradarsmålet («450»-scenarioet).
– I fremskrivingene til canadiske myndigheter er oljesandproduksjonen i 2035 ventet å komme opp i 5,1 millionar fat per dag – langt over energibanen til IEA for 3,6 gradars oppvarming.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger