Publisert 4. februar 2000

Så snart Statoil har gitt Petroleumstilsynet (Ptil) tilstrekkelig svar på at de følger regelverket, vil operatørselskapet gjenoppta boringen på Gullfaks.

øystein Michelsen, sjef for norsk sokkel i Statoil, lover å følge opp Gullfaks. (Foto: HENRIK A. SALTHE)

– Så snart vi har gjort nødvendig verifikasjonsarbeid på Gullfaks, er vi klare til å starte nye boreoperasjoner på feltet, sier Geir Gjervan, informasjonssjef i Statoil, til Petro.no.

Han vil ikke anslå når gjenopptakelse av boring vil skje, men det er grunn til å anta at det vil skje senest innen 1. juli neste år. Statoil har da frist til å gi Ptil de siste svarene som operatøren har fått varsel om pålegg for.

Les også: Ptil: – Egen borekultur på Gullfaks

– Burde hatt tettere bånd
Under dagens pressekonferanse hos Ptil, uttalte pressetalskvinne Inger Anda at Ptil har inntrykk av at det har utviklet seg en egen borekultur på Gullfaks, som ikke samsvarer med øvrig organisasjon i Statoil. Operatørselskapet har følgende kommentar til uttalelsen:

– I vår egen granskingsrapport påpeker vi at vi med fordel kunne ha involvert andre kompetansemiljø i selskapet for å øke kvaliteten i planleggingen og gjennomføringen av boreprogrammet, sier Gjervan.

– Har boremiljøet på Gullfaks gått på selvstyr?

– Bore- og brønnmiljøet på Gullfaks er en del av Statoils totale kompetansemiljø, og de to har som mange andre miljø, tett dialog. I granskingsrapporten vår sier vi at vi med fordel kunne hatt tettere bånd, svarer Gjervan.

– Sammenfallende funn
Statoil mener Ptils konklusjoner i forhold til avvik og tiltak, er sammenfallende med funn i selskapets egen granskingsrapport.
– Tilsynsrapporten påpeker i tillegg at bakenforliggende årsaker bør vurderes nærmere. Disse vurderingene vil bli ivaretatt i den videre oppfølgingen av hendelsen, lover øystein Michelsen, konserndirektør for norsk sokkel i Statoil, i en pressemelding.

Statoil etablerer nå et eget prosjekt med representanter fra ledelse og verneombudstjenesten som skal gjennomføre tiltak.

– Funnene i rapportene er alvorlige og viser at vi må forbedre oss innen ledelse, etterlevelse og risikovurderinger. Dette sammenfaller med prioriteringene i vårt HMS-arbeid, sier Michelsen.

– Følger reglene
Under Ptils pressekonferanse i formiddag, uttrykker tilsynsdirektør Finn Carlsen at Statoil har et stykke å gå for å nå målet om å være ledende innen HMS. Ptil ble overrasket da Statoil ikke hadde planer for en avlastningsbrønn på Gullfaks C, etter at Statoil tapte brønnbarrierer i en og samme brønn for tredje gang.

På spørsmål om Statoil har tilsvarende, mangelfulle planer for andre operasjoner, felt eller brønner på norsk sokkel, sier Statoils informasjonssjef følgende.

– Vi følger internt og øvrig regelverk på norsk sokkel, selv om dette ikke har skjedd tilstrekkelig på Gullfaks, svarer Gjervan.

I en pressemelding påpeker Statoil at de har redusert antall alvorlige hendelser på norsk sokkel med 80 prosent i løpet av de siste ti årene.

– Petroleumstilsynets egen rapport om risikonivået på norsk sokkel for 2009 bekrefter at vi har et høyt sikkerhetsnivå på sokkelen, og er på rett vei. Selv om utviklingen har hatt en positiv trend viser denne hendelsen at vi må intensivere arbeidet med å forebygge alvorlige hendelser, sier Michelsen.

Artikkelen er hentet fra Petro. Både Petro og Oilinfo er en del av mediehuset PETROmedia.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger