Publisert 4. februar 2000

Etter at Vladimir Putin forlot presidentembetet i Russland har det vært stille rundt de russiske oljeselskapene, men nå som han er tilbake, rører de russiske oljeselskapene på seg igjen.

Bent Mathisen er senior markedsanalytiker innenfor olje-
service. Han er autorisert finansanalytiker fra Norges
Handelshøyskole og innehar en mastergrad i finans fra
University of Wyoming. Han har tidligere vært
redaktør og analytiker i Morningstar.
Han skriver kommentarer for PETROmedia som privatperson.

Av Bent Mathisen

Statoil har nettopp inngått en samarbeidsavtale med det russiske oljeselskapet Rosneft, (det andre statlige oljeselskapet i Russland etter Gazprom) som gir Statoil mulighet til å lete etter olje og gass i uutforskede områder i Barentshavet og Okhotskhavet (utenfor Sakhalin og grensende til stillehavet).

Det at Statoil nå får tilgang til store områder på Russisk side i Barentshavet er spennende, for her kan de nyttiggjøre seg sin erfaring og kompetanse opparbeidet gjennom mange år på norsk sokkel, og kanskje spesielt fra Snøhvit utbyggingen. Et spennende funn som Skrugard vil også mest sannsynlig være ferdig utbygd og vil kunne ha skapt masse nyttige erfaringer, før det vil bli aktuelt med utbygginger på Russisk side. Samtidig får Statoil bryne seg på oljeleting og utbygging i svært værharde områder som Okhotskhavet hvor det er sterk kulde som dekker deler av havet med is på vinterstid.

Viktig for Statoil
Statoil vil også ta del i tekniske studier ved to onshore-felt, hvor tanken er at Statoil nyttiggjør seg sin erfaring og kompetanse fra andre regioner offshore, samt sine erfaringer fra ukonvensjonelle reservoarer (onshore) i USA.

En slik avtale er uten tvil viktig for Statoil sin videre vekst og internasjonalisering. Det er også viktig for Norge som nasjon at vi har selskaper som er med på å sette agendaen for utvinning av olje og gass internasjonalt. Om det har noen vesentlig betydning for norske arbeidsplasser, slike LO-leder Roar Flåthen allerede har uttalt seg om, er derimot usikkert.

Russerne åpner opp
Det er interessant at Russland nå åpner opp for at utenlandske oljeselskaper skal få ta del i utviklingen av olje og gass ressurser offshore. Med tanke på at tall fra United States Geological Services viser at Russland har verdens største konvensjonelle offshore olje og gass ressurser, så er det å få være med å utvike disse, viktig for alle oljeselskaper.

Dette er den tredje joint-venture avtalen Rosneft tegner med vestlige oljeselskaper på under en måned. For en drøy uke siden inngikk de en lignende samarbeidsavtale med det Italienske oljeselskapet Eni for Barentshavet og Svartehavet (Russisk side) og et par uker før det igjen med ExxonMobil for områdene rundt den Russiske delen av Svartehavet og Kara havet.

Det er vanskelig og vite hvem av de internasjonale oljeselskapene som har fått den beste avtalen, men Eni opplyser at feltene de nå får tilgang på kan inneholde opptil 36 mrd fat med oljeekvivalenter, mens Kara havet i følge United States Geological Services har antatte olje og gass resurser som er 4-5 ganger så store som i Barentshavet.

Bytter eiendeler mot kunnskap
Samtidig som de internasjonale oljeselskapene får tilgang til områder offshore Russland, så får Rosneft eierandeler i felt som er eid av Statoil, Eni og Exxon, og kan dermed å øke sin internasjonale tilstedeværelse. Når det gjelder Statoil, så får Rosneft mulighet til å erverve eierandeler i utvalgte lete lisenser og prosjekter i Nordsjøen og norsk sektor i Barentshavet. Likevel er nok dette først og fremst en mulighet for Rosneft til å få tilgang til den kunnskapen og erfaringen Statoil, Eni og Exxon har i og utvikle og operere oljefelt offshore i værharde miljøer. For ikke å glemme at de får kapitalsterke selskaper til å ta deler av utviklingskostnadene fremover.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger