Publisert 13. oktober 2006

Statoil vil bruke utslippstillatelsen for CO2 til å bygge et kraftvarmeverk på Mongstad i Hordaland. Samtidig har selskapet inngått en avtale om utvikling av løsninger for fremtidig fangst av CO2.

NTB

I en pressemelding fra selskapet blir det understreket at staten tar hovedansvaret for å dekke kostnader for fangst, lagring og transport av CO2. Statoil mener kraftvarmeverket er et godt miljø- og industriprosjekt som vil gi betydelig energieffektivisering på Mongstad- raffineriet.

Det øker lønnsomheten ved raffineriet.

Samtidig øker kraftproduksjonen med 2,3 terrawattimer i året. Det tilsvarer 2 prosent av Norges samlede el-produksjon.

Statoil har inngått avtale med DONG Energy som skal eie, bygge og drive kraftvarmeverket. Avtalen gjelder for 20 år.

Rensing parallelt
Parallelt med utbyggingen av kraftvarmeverket starter arbeidet med å utvikle teknologiske og kommersielle løsninger for håndtering av CO2 på Mongstad. Det er inngått en gjensidig forpliktende avtale mellom Olje- og energidepartementet og Statoil om å utvikle teknologi som skal gi kostnadseffektive og langsiktige gode løsninger.

Det økonomiske og driftsmessige hovedansvar for etablering av CO2-fangst, transport og lagring hviler på staten, slår Statoil fast i sin melding.

Trinnvis
CO2-håndteringen skal utvikles i to steg. Det første omfatter et anlegg for CO2-fangst av 100.000 tonn per år. Deretter skal det utvikles et storskala CO2-fangstanlegg. Innen 2008 skal Statoil lage en plan for hvordan de største CO2-utslippene fra Mongstad kan håndteres.
Det er ventet at en investeringsbeslutning for et storskalaanlegg kan tas i 2012, skriver Statoil.

Viktig for Statoil
Teknologi for håndtering av CO2 er viktig for Statoil. Selskapet er pioner på området gjennom prosjektene i Sleipner-området i Nordsjøen, In Salah-feltet i Algerie, Snøhvit-feltet i Barentshavet og Halten CO2 der det er samarbeid mellom Shell og Statoil.

Utviklingen av ny fangstteknologi på Mongstad befester selskapets posisjon som internasjonalt ledende på CO2-håndtering, heter det i meldingen fra Statoil.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger