Publisert 4. februar 2000

Enova støtter Statoil med 15,5 millioner kroner for å teste ut en ny vindturbin. Siemens-turbinen med effekt på 3MW skal testes for offshore-bruk.

Turbinen ble fort kort tid siden lansert, og er en girløs turbin med effekt på 3 MW. Statoil vil montere turbinen i Havøygavlen vindpark, like ved Havøysund i Måsøy kommune i Finnmark. Vindparken er verdens nordligste, og er utsatt for perioder med lave temperaturer og sterk vind.

– Statoil ønsker å bidra til å videreutvikle vindteknologien og redusere utviklings- og driftskostnader. Det er påkrevet med lettere og mer robust teknologi for å realisere fremtidige vindkraftutbygginger både til havs og til lands. Kvalifiseringen av direktedrevne turbiner på Havøygavlen er et steg i denne retning, sier Anne S. Lycke, vindkraftdirektør i Statoil, i en pressemelding.

Tore Tomter, fagsjef i Siemens, ser fram til å få testet ut turbinen på Havøygavlen.

– Vindforholdene på Havøygavlen er så røffe at de vil gi oss klare svar på det vi ønsker å teste ut. Derfor er vi glade for avtalen med Statoil, og at de ønsker å bidra i vårt kvalitets- og testprogram for vår nye vindturbin. Dette samarbeidet vil gi oss verdifull erfaring og viktige svar for utviklingen av en tilsvarende større turbin, – en modell vi tror blir fremtiden innen offshore vindkraft, sier Tomter.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger