Publisert 4. juni 2013

KCA Deutag og Samsung Heavy Industries får Cat J-kontrakt på over fem milliarder kroner. Lisensene på Oseberg og Gullfaks kommer til å eie riggene selv., Cat J-kontrakten har gått til Samsung Heavy Industries og KCA Deutag.

Statoil offentliggjorde klokka 11 i dag at borekontrakten for Cat J-riggene kommer til å gå til KCA Deutag, mens Samsung Heavy Industries skal stå for byggingen av riggene.

Over 5 milliarder
– Samsung Heavy Industries Co. Ltd og drilling contractor KCADeutag Drilling Norge AS er tildelt kontrakten for bygging og drift av to Cat J-rigger. Oppstart er ventet i 2016-2017. Kontrakten gjelder for en innledende periode på åtte år, med opsjon på forlengelse i 4×3 år. Kontraktsverdien er i størrelsesorden 900 millioner USD for den innledende kontrakten, heter det i en melding fra Statoil.

900 millioner USD tilsvarer 5,256 milliarder kroner etter dagens kurs.

Lisensene eier riggene
– Anskaffelsen av Cat J-rigger er en del av Statoils langsiktige riggstrategi for å forynge riggflåten, sikre langsiktig riggkapasitet og redusere borekostnader for å øke utvinningen på norsk sokkel, heter det videre i meldingen.

I Cat J-modellen skal lisensene selv eie riggene. Lisenseierskapsmodellen er utviklet i tett samarbeid med lisenspartner Petoro, skriver Statoil.

– Boring av flere brønner er det aller viktigste tiltaket for å øke utvinningen fra feltene og nå Statoils ambisiøse mål om en gjennomsnittlig utvinningsgrad på 60 prosent på feltene på norsk sokkel, heter det.

Sikrer kapasitet
− Dette er en viktig milepæl både for Oseberg og Gullfaks. Tildelingen vil sikre nødvendig riggkapasitet til begge lisensene til svært konkurransedyktige priser. Reduserte borekostnader er viktig for å øke utvinningen og opprettholde produksjon på Oseberg og Gullfaks i flere tiår, sier Øystein Håland, områdedirektør for Drift vest i Statoil.

LES OGSÅ:

Blir 20 prosent mer effektiv

– Både Gullfaks og Oseberg har langsiktig behov for riggkapasitet, og det forutsettes at de nye riggene vil drive virksomhet på disse feltene i en lang periode. Borekostnadene vil reduseres betydelig som følge av eierskapsmodellen. Dette vil øke robustheten til boremålene og til og med gi flere boremål som ikke ville vært lønnsomme uten denne nye modellen, skriver selskapet videre.

20 prosent mer effektivt
− Responsen i markedet til eierskapsmodellen har vært god. Dette vil gi oss kostnadseffektive rigger som er riktig priset og som er godt tilpasset aktiviteten i disse to lisensene, sier Jon Arnt Jacobsen, direktør for anskaffelser i Statoil.

Cat J vil kunne operere på havdyp fra 70 til 150 meter og bore brønner ned mot 10.000 meters dyp. Riggene skal også være skreddersydd for værutsatte områder på norsk sokkel. I hovedsak blir riggene et verktøy for boring og komplettering av produksjonsbrønner.

– De nye cat J-riggene vil levere brønner 20 prosent mer effektivt enn konvensjonelle brønner. Vi tar sikte på å redusere kostnad og tid per brønn med sikre og effektive operasjoner, opplyste Øystein Arvid Håland, leder for Statoils boring- og brønnavdeling i fjor.

Partnere på Gullfaks er Statoil og Petoro, mens partnere på Oseberg er Statoil, Petoro, Total E&P og ConocoPhillips.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger