Publisert 12. oktober 2006

Statoil har i praksis fått et døgns utsettelse med å stenge produksjonen på Snorre A etter at Petroleumstilsynet torsdag sa seg villig til å møte selskapets representanter på fredag.

NTB

Snorre A
Foto: Petrolleumstilsynet

– Etter dette møtet vil det bli endelig avgjort om produksjonen skal stanses, sier informasjonssjef Jone Stangeland i Statoil til NTB.

Tidligere på torsdag avslo Petroleumstilsynet å godkjenne søknadene fra Statoil og Shell om midlertidige sikkerhetstiltak på Snorre A og Draugen-feltet.

Seks andre installasjoner har fått sine dispensasjonssøknader innvilget etter at det onsdag ble klart at i alt åtte plattformer var utstyrt med livbåter som hadde svakheter.

Allerede samme kveld begynte operatørene å sende hjem flere hundre oljearbeidere for å drive plattformene med minimumsbemanning fram til utgangen av november. Da skal etter planen livbåtene være utbedret og normal sikkerhet gjenopprettet.

Mangler låresystem
Pressetalskvinne i Petroleumstilsynet, Inger Anda, sier årsaken til at disse to plattformene må stenge, er at de mangler låresystem.

I alt ble det søkt om dispensasjon for åtte plattformer etter at det ble påvist at livbåtene på plattformene ikke tålte å bli sluppet i sjøen.

– De seks som fikk innvilget sine dispensasjonssøknader, kan alle låre livbåtene på gammeldags måte mens redningssystemene oppjusteres. Det kan man ikke på Snorre A og Draugen. Derfor fikk de en annen behandling, sier Anda til NTB.

Torsdag kveld sier Anda til NTB at Petroleumstilsynets avslag på søknaden fra Statoil står fast.
Om dette skal endres, må selskapene levere søknader med et annet innhold enn dem vi har avslått.

Stangeland sier at Statoil gjennom en dialog med Petroleumstilsynet håper å kunne få legge fram ytterligere materiale om de kompenserende tiltak som selskapet har foreslått i den perioden da livbåtene repareres.

Olje og gass
Stålplattformen Snorre A er en integrert bore-, produksjons- og boligplattform som er forankret til havbunnen. Operatør er Snorre.

Stabilisert olje og gass fra Snorre A blir transportert i rørledning til Statfjord A-plattformen for endelig prosessering.

Oljen føres deretter om bord i tankskip mens gassen sendes videre til kontinentet via Statpipe/Norpipe-systemet.

Draugen, der Shell er operatør, ligger på Haltenbanken 15 norske mil nord for Kristiansund. På det meste har Draugen-feltet produsert 225 000 fat olje i døgnet.

Også på Draugen blir råoljen lastet via flytende lastebøye.

I tillegg produseres det betydelige mengder gass fra Draugen-feltet via rørledningen fra Åsgård.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger