Statoil vil ha renere produksjon

Publisert 25. november 2013

– Må fortsette å styrke fordelene, og begrense byrdene, sier Helge Lund.,I World Energy Outlook presenterer Det internasjonale energibyrået (IEA) et scenario der verdens energietterspørsel øker med én tredel frem til 2035. I dagens globale energimiks utgjør fossilt brensel 82 prosent, noe det også gjorde for 25 år siden. Den sterke veksten i fornybar energi vil redusere dette til ca 75 prosent i 2035.

– Vi vil måtte leve med fossilt brensel som en dominerende del av verdens energimiks i mange tiår fremover, sier Statoils konsernsjef Helge Lund i sin tale på på Høstkonferansen 2013, der temaet er «Bærekraftig energiframtid». Han mener det er helt urealistisk å stoppe utviklingen, og at det store spørsmålet er hvordan produksjonen kan gjøres renere og forbruket mer effektivt enn i dag.

Urealistisk med mindre leteaktivitet

– De som hevder at vi bør avslutte letingen, høste fra eksisterende felt og sette en stopper for nye muligheter, forbereder seg i beste fall på en fremtid som ikke eksisterer – eller som bare kan opprettholdes for noen få. I verste fall er det en tilnærming som vil forhindre en bedre og lysere framtid for millioner av mennesker, sier Lund.

For å møte fallende produksjon fra eksisterende felt må produksjon tilsvarende ca fire ganger Saudia Arabias oljeproduksjon, og ti ganger produksjonskapasiteten for gass fra norsk kontinentalsokkel erstattes for å møte etterspørselen i en slik lavkarbonframtid.

– Noen har det syn at utvinning av ikke-fornybare ressurser per definisjon ikke er bærekraftig. At de gjør mer skade enn den verdi de gir. Jeg er uenig. Vår industri er ikke uten utfordringer. Det er fordeler så vel som byrder. Vi må derfor fortsette å styrke fordelene, og begrense byrdene. Hvordan vi møter klimautfordringen er kjernen i denne debatten, sier Lund.

Han understreker at dette ikke bare er en oppgave for politikere og verdens ledere, selv om de spiller en vesentlig rolle.

– Industrien bærer også et ansvar for å møte vår felles utfordring, identifisere løsninger og implementere og forbedre vårt CO2-fotavtrykk. Vi har ikke alle svarene. Det foreligger ingen enkel løsning. Vår innsats dekker en rekke områder, der vår framgang fortsatt er varierende, sier Lund.

Statoil peker på betydningen av rammevilkår som kan gi forbrukerne og energiindustrien mer drivkraft til å ta de rette valgene, og etterlyser en global CO2-pris som reflekterer den reelle effekten av utslipp. En slik pris vil stimulere til teknologi som kan levere energi med lavest mulig karbonutslipp, mener selskapet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger