Publisert 25. september 2006

Statoil vil ikke svare på om det er mulig med en parallell utbygging av renseanlegg og gasskraftverk på Mongstad, slik SV krever.

NTB

– Det er vanskelig å se konsekvensene av SVs forslag. Vi avventer et mer helhetlig svar fra norske myndigheter før vi kan vurdere dette, sier informasjonsdirektør Cathrine Torp i Statoil til NTB.

– Er kravet fra SV for upresist formulert?
– Vi må avvente til det er helt klart hvilke betingelser som blir stilt. Da kan vi være tydelige på om vi får rammebetingelser som er til å leve med eller ikke, sier hun.

SVs landsstyre fastslo søndag at det må stilles krav om rensing av CO2 i utslippstillatelsen for Statoils planlagte gasskraftverk på Mongstad. Men ikke fra dag én, slik en rekke sentrale SV-ere krevde før helga.

– Konstruktivt
I stedet vedtok SV at utbyggerne må «bindes opp til å investere i CO2-rensing på en slik måte at utbyggingen av renseanlegg og gasskraftverk skjer parallelt».

Dermed er SV mer på linje med regjeringspartnerne Ap og Sp, som ikke har tolket Soria Moria-erklæringen like strengt. Regjeringen er i forhandlinger med Statoil om en utslippstillatelse, og statsminister Jens Stoltenberg synes SV-vedtaket er positivt.

– Dette er et konstruktivt vedtak som gir håp om at vi skal komme fram til et godt resultat i det videre arbeidet i regjeringen, sier Stoltenberg til NTB.

Kan betale
I SV-vedtaket heter det at en konsesjon for gasskraftverk må binde utbyggerne økonomisk til å investere i CO2-håndtering.

Statoil avviser nå ikke å delta i et spleiselag med staten for å betale for renseanlegget.
– Det vi har sagt, er at dette er et krevende prosjekt økonomisk allerede, og at vi ikke har mye å gå på. Det er viktig at vi har rammebetingelser på linje med industrien i Europa, sier informasjonsdirektør Cathrine Torp.

– Men dere er villig til å ta en del av kostnaden?
– Vi er i en dialog, men det kommer an på hvilke løsninger som velges. Vi må gjøre en helhetsvurdering, sier hun.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger