Publisert 2. januar 2008

Det er ikke småtteri som skal til for å sikre et lønnsomt prosjekt. StatoilHydro trenger å doble staben i Russland for å arbeide med Shtokman-utvinningen.

NTB

StatoilHydro skal, sammen med det russiske statsselskapet Gazprom og franske Total, bruke de neste to årene for å finne ut om de klarer en lønnsom utbygging av det gigantiske Shtokman-feltet i Barentshavet.

Startskuddet gikk 25. oktober, men den største jobber etter nyttår blir å sørge for at det kommer langt flere nordmenn til Moskva for det norske oljeselskapet.
– Vi trenger egentlig folk til alle slags disipliner innen prosjekter og teknologi, sier StatoilHydros Russland-sjef Bengt Lie Hansen.

Han vil ikke si nøyaktig hvor mange som trengs, men det medgis i selskapet at en dobling av dagens 45 ansatte ikke er en dårlig antakelse.
– Det vil bli en betydelig økning av staben. Hvert av selskapene skal bidra med bemanning til det nye selskapet som skal se på selve utbyggingen. Shtokman Development Company vil være ansvarlig for planlegging, finansiering og utbygging av første fase av Shtokman, sier Lie Hansen til NTB.

Fra Norge
Det vil være personell som hentes fra Norge for å gjøre jobben.
– Det er klart at dette vil bringe StatoilHydro helt i spissen av norsk satsing i Moskva og Russland. Det er bra for norsk næringsliv og for det norske miljøet her at det kommer så mange kompetente nordmenn, sier handelsråd ved den norske ambassaden i Moskva, Roger Marthinsen.

Personalansvarlig for StatoilHydro i Russland Aslak Sviland medgir at det er ingen enkel jobb å hente inn de folkene man trenger.
– Det er en utfordring. Vi må på mange måter forklare at bildet av Moskva som en kald, kriminell og grå by er en misoppfatning som i beste fall sitter langt tilbake i fortiden, sier Sviland.

Som hobbyfotograf gleder han seg over den fargesprakende storbyen, de gylne kuplene og tempoet.
Han har jobbet i millionbyen i et par år allerede og trives godt.
– Det er jo en gigantisk by som har alt å by på som en verdensby skal ha. Både av opplevelser og av kultur, sier Sviland.

– Og så er det jo så nært. Med direktefly og tog fra flyplassen snakker vi bare om en halv arbeidsdag fra kontor til kontor fra Oslo til Moskva, sier kollega Lars Bjelvin med ansvar for myndighetskontakt og kommunikasjon og som startet pendlertilværelsen i høst.

Lokker med spenning
Bengt Lie Hansen lokker med stor spenning knyttet til et prosjekt uten sidestykke.
– Jeg bruker å si at dette er alle prosjekters mor. Vi snakker om et felt som er lengre fra kysten enn noe tilsvarende og under tøffere forhold. Det er et så stort prosjekt at det burde være en utrolig utfordring for alle som har lyst, sier han.

Lie Hansen hadde ansvaret for Ormen Lange-prosjektet utenfor kysten av Midt-Norge og gleder seg til et enda større prosjekt.
– Vi snakker tross alt om et gassfelt som er like stort som all gass oppdaget på norsk sokkel til sammen, sier Lie Hansen.

God timing
Det er god timing på letingen etter ansatte i storkonsernet.
– At både Snøhvit og Ormen Lange i all hovedsak er over, burde innebære at det skulle være mulig å skaffe de folkene internt hos oss som vil være med på en slik jobb, sier Lie Hansen.
Men han har ikke mye tid på seg.

– I løpet av siste halvdel av 2009 må vi vite alt som skal til for å fatte en endelig beslutning om utbygging, sier Lie Hansen.

Imens står det ledige pulter på rekke og rad i Pavaletskaja Tower, hvor den norske olje-og gassgiganten holder hus.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger