Publisert 4. februar 2000

StatoilHydro har investert 17 millioner kroner i et amerikansk prosjekt som jobber med å bruke algevekst i Chesapeake i USA til å fremstille biodrivstoff.

Biodrivstoff har vært svært omdiskutert, fordi drivstoffet tradisjonelt har blitt fremstilt av sukker og mais, og dermed har fortrengt verdifull matvareproduksjon. Konseptet som StatoilHydro nå investerer i satser på å utvikle metoder og teknologi for å utvinne biodrivstoff fra alger som kan vokse til havs, og vil teste dette ut i Chesapeake-bukta i USA, som også er et område som sliter med stor overgjødsling og påfølgende problem for det marine liv. Ifølge øistein Johannessen, informasjonssjef for Ny energi hos StatoilHydro, ser selskapet på alger som et viktig satsingsområde, siden algene både vokser raskt og har et høyt energiinnhold, samt at produksjonsanleggene kan plasseres til områder som ikke konkurrerer direkte om landbruksarealer.

INVESTERER: StatoilHydro har tro på at alger kan
være en av fremtidens teknologier for å
fremstille biodrivstoff. (Foto: NEON ja)

– Posisjonering
– Det å kunne utvikle biodrivstoff fra andre kilder enn landbruksprodukter vil være svært viktig for videreutviklingen av biodrivstoff. Vi tror alger kan bli en viktig råstoffkilde dersom biodrivstoff skal utvikles til å bli et virkelig stort marked, sier Johannessen til Petro.no.

Prosjektet gjelder hele prosessen fra algevekst til innhøsting og utvinning og foredling av biodrivstoffet. Ifølge forskningspartner William & Mary College er alger spesielt effektive til produksjons av biodrivstoff fordi de vokser fort og tar opp i seg næringsstoff som nitrogen og fosfor, og har et høyt oljeinnhold. Prosjektet skal også fungere uten bruk av ferskvannsressurser:

– Prosessen skal fungere i brakkvann, saltvann, til og med i vann med høyt avfallsinnhold, sier Dennis Manos ved William & Mary College.

Langt fram
StatoilHydros Johannessen kan ikke si noe om når prosjektet skal være fullført, men forteller at det trolig trengs lang tid for å kommersialisere biodrivstoff basert på alger.

– Dette er et langsiktig utviklingsløp, og det kan hende vi må spytte i mer penger etter hvert, men vi har også lagt vekt på at om man skal lykkes, må andre investorer og ikke minst amerikanske myndigheter komme inn og bidra finansielt til utviklingen. De to hovedutfordringene med prosjektet er å få teknologien til å fungere, og deretter å gjøre det kommersielt levedyktig, sier Johannessen til Petro.no, som beunderer fokuset på biodrivstoff i USA.

– Det er et veldig sterkt fokus på biodrivstoff i USA, og det foregår mye spennende forskning og utvikling knyttet til andre generasjon biodrivstoff, sier Johannessen.

Denne saken er hentet fra vårt søsternettsted Petro.no . Både Oilinfo.no og Petro.no er en del av mediehuset PETROmedia.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger